FOTO: Glas Srpske

Institut za bezbjednosne studije Evropske unije iz Pariza objavio je studiju “Budućnost Balkana - tri scenarija za 2025”, koja daje tri moguća scenarija o bliskoj budućnosti regiona.

Autori studije proučavali su trendove koji već pogađaju zapadni Balkan kao što su pad populacije, visoka nezaposlenost, slab učinak državnih institucija, nazadan obrazovni sistem i fokusiranje na etničku pripadnost. Na osnovu toga su ponudili tri različita scenarija, a prema najboljem scenariju, nazvanom “Evropski čas”, odnosi Srbije i Kosova će biti normalizovani, a Crna Gora i Srbija će 2025. godine pristupiti EU. Veliki ekonomski rast dovešće do smanjenja nezaposlenosti, region će postati kredibilni partner EU i biće napravljeni pozitivni koraci u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i pojačane digitalizacija, inovacije i povezanost ljudi.

Prema drugom, manje optimističnom, scenariju, pod nazivom “Balkan u zastoju” zemlje regiona se nalaze na putu evropskih integracija, ali imaju slab napredak u sprovođenju reformi zbog nedostatka političke volje.

- Normativni okvir je unaprijeđen u brojnim oblastima i ispunjena su pristupna poglavlja, ali suviše često se preuzete obaveze ne pretvaraju u konkretnu akciju. Političke elite regiona, od kojih se mnoge nalaze na vlasti više od deset godina, predstavljaju kao proevropske snage okrenute reformama, ali istovremeno i dalje vode populističku retoriku i ponekad čak orkestriraju krize. Razmišljanje koncentrisano na etničku pripadnost ostaje osnova političkog života, što se ogleda i u nastojanjima za odvajanje Republike Srpske. Regionalna stabilnost je krhka i povremeni izlivi etničkog nacionalizma održavaju prijetnju od oružanog sukoba živom - navodi se u studiji.

Treći i najgori scenario nazvan “Duhovi prošlosti” predviđa stanje u kojem je proces integracija s EU ispao iz političke agende, a geopolitika i oružani sukobi su obnovljeni.

- Dijalog između Srbije i Kosova je rezultirao podjelom Kosova i okidač je za otcjepljenje Srpske od BiH. Mijenjanje granica na Balkanu nije prošlo bez krvoprolića. Oružani sukobi zbog novoformiranih granica, kao i nasilni incidenti u područjima koje naseljavaju etničke manjine, dešavaju se gotovo svakog dana. U Srbiji vlada novi ultradesničarski pokret koji je spoljnu politiku u potpunosti pomjerio ka Rusiji. Godišnji rast BDP-a iznosi manje od jedan odsto, dok zemlje zapadnog Balkana ostaju fragmentirane kao što je bio slučaj devedesetih - navodi se u studiji.

Profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja kaže da je drugi scenario najbliži onome što nas čeka.

- Taj scenario je najbliži ovome što imamo sada, a političkim elitama odgovara status kvo. Njima nije stalo do promjena, a nestabilnost im omogućava da ostanu lideri jer se u takvoj situaciji glasa po etničkim i nacionalističkim principima - kaže Šolaja.

On dodaje da ljudi zbog nestabilnosti i atmosfere straha ne vide ekonomske i socijalne probleme jer političke elite sve prekrivaju problemima nacije, a njima je, u stvari, dobro.

Tadić: Sve je moguće

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije u Parlamentu BiH Ognjen Tadić kaže da su na Balkanu mogući svi scenariji.

- BiH u idućem periodu neće mnogo zaostajati na putu ka EU za ostalim zemljama iz regiona, ali neće biti ni u prednosti. Sigurno će neke ovdašnje specifičnosti biti razlog da se i evropska dioptrija malo izoštri kada je u pitanju prijem BiH, ali i da to sočivo bude liberalnije kada je u pitanju prihvatanje pozitivnih specifičnosti koje treba očuvati da bi se u samoj zemlji održala mirna budućnost, kao što su mnoga dejtonska rješenja - rekao je Tadić za “Glas Srpske”.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )