FOTO: srpskainfo.com

Stručnjaci odavno upozoravaju da je prekomjerna težina glavni faktor rizika za oboljevanje od korona virusa.

Međutim, sada zdravstveni stručnjaci strahuju da potencijalna vakcina možda neće moći da zaštiti gojazne ljude, pa samim tim ni opštu populaciju.

Prethodne studije su otkrile da su vakcine manje efikasne u slučaju raznih virusa, kao i hepatitisa B kod gojaznih odraslih osoba, čineći ih sklonijim bolestima i teškim komplikacijama kao što su zatajenje organa i smrt.

Zato istraživači smatraju da će slična situacija biti i sa vakcinom protiv korona virusa, posebno u SAD koja je druga zemlja na svijetu po broju gojaznih, a gdje je korona virus odnio najveći broj žrtava.

– Veliko je pitanje da li će vakcina kod ovih ljudi biti efikasna. Mogla bi da funkcioniše, ali možda neće biti toliko efikasna – kaže dr Čad Petit, docent na odsjeku za biohemiju i molekularnu genetiku na Univerzitetu Alabama u Birmingemu.

Ipak, dr Petit smatra da je bolje išta nego ništa, te da bi i gojazne osobe obavezno morale da prime vakcinu, iako ona možda neće biti efikasna kao kod manje gojaznih, prenosi Telegraf.

– Manja zaštita je bolja od nikakve zaštite – istakao je.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti čak 42,4 odsto odrasle populacije u SAD je gojazno, kao i 18,5 djece.

Gojaznost je odavno poznata kao faktor rizika za nekoliko hroničnih zdravstvenih stanja, uključujući dijabetes tipa 2, moždani i srčani udar i određene vrste raka.

Zašto je gojaznost opasna i kod oboljelih od korona virusa?

Dr Edita Stokić, direktorka KC “Vojvodina” govorila je o tome na jednoj od konferencija za novinare.

– Iskustva pokazuju da je gojaznost veći faktor rizika za češće oboljevanje od kovida, pa čak da sa porastom stepena gojaznosti dolazi i do porasta rizika za hospitalizaciju, prijema na intenzivnu njegu ili priključivanja na mehaničku ventilaciju, čak i veći mortalitet – objasnila je i dodala da su gojaznost i dijabetes tipa dva jasno prepoznati kao faktori rizika za oboljenjave od korona virusa SARS-CoV-2 – kaže i nastavlja:

– Evropska asocijacija za gojaznost je istakla da nam je do pojave epidemije bilo jasno da je gojaznost bolest koja je udružena sa pojavom brojnih komplikacija u ovoj epidemiji. To je nešto što moramo uzeti u obzir kako zbog preventivnih mjera, liječenja i naravno, uzeti u obzir u perspektivi kada budemo imali u svojim rukama i vakcinu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )