FOTO: InfoBijeljina

Doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus preminuo je večeras posle duže bolesti u 71. godini u Beogradu.

Decenijama prisutan na javnoj sceni, izvanrednim ulogama ostavio je upečatljiv trag na polju umjetnosti, a svojevremeno je rekao da ga želja za glumom nikada nije napuštala, čak ni u najtežim trenucima. Krio je od javnosti da mu je zdravstveno stanje prilično narušeno, ali od ljubavi prema glumi nije odustajao.

Ejdus je rođen 24. jula 1947. godine u Beogradu. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića.

Bio je član amaterskog pozorišta "Dadov" od 1962. do 1968. godine, a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja 1972. i tu je ostao do 1993. kada je sa Svetlanom Bojković i Predragom Mikijem Manojlovićem otišao iz pozorišta u znak protesta zbog dolaska Aleksandra Berčeka na mjesto upravnika Narodnog pozorišta. Prije toga bio je vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta.

U Jugoslovensko dramsko pozorište prešao je 1993. Izabran je 2006. u zvanje redovnog profesora na Akademiji umjetnosti. Bio je predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Srbije od 1985. do 1989. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )