FOTO: grude-online.info

Državljanstva BiH se u posljednjih pet godina odreklo više od 20.000 njenih građana. Za isti taj period zemlju napustilo je više od 173.000 osoba, odnosno, skoro 50.000 porodica.

Redovi ispred stranih ambasada u BiH, nažalost, sve su duži, a samo prošle godine ovu zemlju napustilo je više od 20 hiljada ljudi, a državljanstva su se odrekle 4.473 osobe. Tako je BiH na odlasku vlastitog stanovništva zaradila 2,5 miliona KM.

Bosna i Hercegovina je, nažalost, postala zemlja koja svoj budžetski prihod povećava na osnovu građana koji se odriču državljanstva.

Da bi se odrekli državljanstva BiH, potrebno je svega 800 KM. Predviđeno je ovo izmjenama Zakona o administrativnim taksama 2006. godine.

Do tada su građani BiH, koji se žele odreći državljanstva, plaćali čak 1.700 KM. Inače, u većini zemalja regije taksa za odricanje od državljanstva košta oko 200 KM.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, građani su u posljednjih pet godina budžetski fond napunili za ukupno 9,7 miliona maraka.
Treba napomenuti i da se od početka godine državljanstva BiH odreklo više od 2.300 građana, što znači da je budžet BiH već bogatiji za 1,8 miliona KM, a uzmemo li u obzir da još nije prošlo ni pola godine, ova brojka bi do kraja 2019. mogla biti znatno veća.

Ovaj broj u narednim godinama povećaće se i zbog toga što raste broj onih koji odlaze u zemlje s kojima Bosna i Hercegovina nema ugovor o dvojnom državljanstvu.

Prema podacima UNESCO-a, od 1995. godine BiH je napustilo 79 odsto inžinjera, 81 odsto magistara i 75 odsto doktora u oblasti tehničkih nauka, a podaci Instituta za razvoj mladih KULT kažu da 80 odsto mladih ne vidi perspektivu u ovoj državi.

Tako dojučerašnji građani BiH postaju građani Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke i mnogih drugih.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )