FOTO: null

Tomislav Ž. jedan od klijenata Vojvođanske banke čiji je novac pronevjerio Aleksandar Arsenijević (35), bivši šef za odnose sa strankama ove finansijske institucije, danas se nije pojavio na suđenju iako je uredno pozvan, a svoj izostanak opravdao je na način dosada nezabilježen u pravosudnoj praksi.

Kako je ustanovila Milica Grujić, sudija Višeg suda u Nišu pred kojim je u toku krivični postupak protiv Arsenijevića, Tomislav je u svom opravdanju naveo da su suđenja uvijek zakazivana na "crveno slovo" pa on nije mogao da im prisustvuje jer je sveštenik.

Uz dopis upućen sudu, Tomislav je sudiji poslao i crkveni kalendar uz preporuku da ga konsultuje kada sljedeći put zakazuje glavni pretres.

Arsenijević je optužen za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave jer je od 18. juna 2014. godine do 9.11.2016. godine nezakonito prisvojio 196.560 evra i 5.345.392 dinara.

Među onima kojima je Arsenijević "ugurao ruku u džep", bio je i sveštenik koga je nečasni bankar oštetio za 50.000 dinara. Kako je utvrđeno tokom istrage, Arsenijević je 31. decembra u ime Tomislava zatražio od svog kolege 10 čekova. Iako je ustanovljeno da on u tom trenutku nije mogao da ih dobije jer je Tomislav bio u minusu, Arsenijević je iskoristio službena ovlašćenja da ih ipak podigne, falsifikovao je njegov potpis a zatim ih iskoristio da pokrije dug.

Sudija je uvažila sveštenikovo opravdanje dok je Igora D., takođe jednog od oštećenih klijenata, novčano kaznila jer izostanak nije opravdao a uredno je pozvan. Treći svjedok koji danas takođe nije došao Živadin K. nije sankcionisan jer nije bilo dokaza da je sudski poziv uopšte primio.

Na sudu se danas pojavila nekadašnja Arsenijevićeva koleginica Olivera Stefanović koja je objasnila proceduru podizanja novca.

"Kada klijent dođe na šalter, službenik ga identifikuje i izvrši isplatu novca osim kada se radi o iznosima većim od pet hiljada evra kada je potrebno da se podizanje uloga najavi dan ranije. Nisam znala da se nešto dešava sve do avgusta 2016. kada me je šef pozvao dok sam bila na moru i kazao mi da je otkrivena pronevera. Kasnije je ustanovljeno da se nije radilo samo o jednom slučaju", kazala je Olivera.

Suđenje će biti nastavljeno saslušanjem svjedoka među kojima i grčkog državljanina koje je Arsenijević sa računa skinuo 34.540 evra za kojeg je naloženo da bude pozvan preko Ministarstva inostranih poslova.

Sudija Grujić je predložila da suđenje bude nastavljeno 14. februara ali su joj advokati predočili da je tog dana Sveti Trifun, pa da postoji mogućnost da se sveštenik ponovo ne odazove sudskom pozivu. Sudija je pogledala u crkveni kalendar i ustanovila da taj dan nije crveno slovo, ali je ipak morala da odustane od ovog termina zbog obaveza sudije porotnika. Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 11. februar.

Arsenijević je danas ponovio da ne priznaje krivično djelo, ali je odbio da se izjasni o detaljima optužbe što je od njega traženo jer je glavni pretres počeo od početka zbog promene sastava sudskog vijeća. U svojoj odbrani iznijetoj na početku suđenja tvrdio je da je bio prinuđen da uzima novac jer je bio žrtva iznude.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )