FOTO: then24.com

Antivladini demonstranti oborili su statutu Kristofera Kolumba u kolumbijskom gradu Barankilja, javlja Bi-Bi-Si. Statuta evropskog moreplovca, prema kome je Kolumbija dobila ime, iščupana je iz postamenta uz pomoć konopaca i oštećena.

Protesti protiv Vlade u Kolumbiji traju već dva mjeseca, a demonstranti traže socijalne reforme.
 
Aktivisti starosjedilačkih organizacija vide Kolumba kao simbol kolonijalizma i represije.
 
Gradonačelnik Barankilje rekao je da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.
 
Statua Kolumba posljednja je u nizu spomenika koje su antivladini demonstranti oborili tokom protesta širom zemlje.
 
Među prvima koji je "pao" je kip španskog konkistadora iz 16. vijeka Sebastijana de Belalkazara u jugozapadnom gradu Popajan u septembru.
 
Belalkazar je osnovao grad Popajan 1573. godine.
 
Grupa Kolumbijaca iz starosjedilačkih grupa Misak, Nasa i Pihao rekli su da su oborili statutu Balalkazara koga su optužili za genocid, ropstvo, mučenje, silovanje i otimačinu zemlje njihovih predaka.
 
Od tada, još jedna statua Belalkazara oborena je u gradu Kali.
 
"Meta" demonstranata je i kip španske kraljice Izabele Kastiljanske, koja je finansirala putovanje Kolumba 1492. godine kada je prvi put stupio nogom na tlo Amerike, koju su demonstranti u Bogoti obojili u crveno.
 
Osim što su desetkovani u akcijama španskih konkistadora tokom kolonijalizma, pripadnici starosjedilačkih grupa su u unakrsnoj vatri nakon višedecenijskog unutrašnjeg obračuna u zemlji.
 
Čak i nakon potpisivanja mirovnog sporazuma između Vlade i ljevičara pokreta Fark 2016. godine starosjedilačke grupe i dalje su meta paravojnih desničarskih organizacija i disidenata koji se protive mirovnom sporazumu.
 
Više od 20 aktivista boraca za prava starosjedilaca ubijeno je u Kolumbiji ove godine, saopštemo je iz Instituta za postizanje mira Indepaz.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )