FOTO: InfoBijeljina

Na našem portalu smo 3. juna prenijeli vijest u čijem se naslovu navodi da je Evropska unija uvela nova pravila o količini novca u gotovini koja se može unijeti na teritoriju Unije. Međutim nezavisnom provjerom tačnosti podataka Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da informacijama u objavi na našem portalu nedostaje kontekst i da bi mogle biti dezinformacije. Objavi je dodata napomena.

U članku se navodi da će osobe koje u EU unose gotovinu u vrijednosti višoj od 10.000 eura, ili je iznose iz EU, morati popuniti gotovinsku deklaraciju, dok se sama definicija “gotovine” promijenila.

Međutim, to pravilo je na snazi bilo i od ranije.

Šta su činjenice?

Ukoliko u EU ulazite ili izlazite sa preko 10.000 eura ili istim iznosom novca u drugoj valuti u gotovini, što uključuje i čekove, putničke čekove i novčane naloge, dužni ste podnijeti prijavu pri ulasku, to jeste izlasku iz EU. Ovo je prvobitno uređeno Provedbenom uredbom Komisije (EU) 1889/2005 2005. godine, a koja je zatim dopunjena 2018. godine. Odredba iz 2018. godine na hrvatskom jeziku se može skinuti na ovom linku, a u njoj se navodi da se “predviđa sustav kontrola u pogledu gotovine u pratnji ili gotovine bez pratnje u vrijednosti od 10 000 EUR ili više koja se unosi u Uniju ili iznosi iz Unije kako bi se dopunio pravni okvir za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma”.
 
EU je 11.5. dopunom te uredbe, koja je stupila na snagu 3.6.2021, pooštrila kontrolu iznosa/unosa gotovine i drugih dragocjenosti. Nakon 3.6.2021, “gotovinom” se smatraju i zlatne kovanice sa udjelom zlata od najmanje 90%, te zlatne poluge, zrnca i grumeni sa udjelom zlata od najmanje 95%.
 
EU nije donijela novu odluku o “količini” novca, već o onome što se smatra gotovinom. Iznos od 10.000 eura, koliko je u gotovini moguće unijeti u ili iznijeti iz EU bez prijave, od 2005. godine je nepromijenjen.
 
Pored toga, nije ni novost da se iznosi iznad 10.000 eura moraju prijaviti deklaracijom o porijeklu novca. Dopunom uredbe iz maja 2021. godine, carinska tijela mogu “zatražiti da se prijavi gotovina u vrijednosti od 10.000 EUR ili više koja se šalje poštom, kao teret ili kurirskim službama”.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )