FOTO: null

Sarajevo - Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić postavio je novi ultimatum za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Kako je otkrio u izjavi za "Glas Srpske", njegov novi uslov da podrži imenovanje Zorana Tegeltije je usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za NATO. Ako se to ne dogodi, Komšić tvrdi da nema ništa protiv da odlazeći saziv Savjeta ministara sa Denisom Zvizdićem na čelu ostane u foteljama i naredne četiri godine u tehničkom mandatu.

Podsjetimo, Komšić i njegov bošnjački kolega Šefik Džaferović i ranije su pitanjima u povezi sa NATO-om uslovljavali izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali nisu izrazili spremnost da Savjet ministara ostane u tehničkom mandatu četiri godine.

- Ima šansi za imenovanje. Čim se usvoji godišnji nacionalni plan za NATO, može se imenovati predsjedavajući Savjeta ministara BiH - rekao je Komšić.

Na konstataciju da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik slijedi stav Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i da predstavnici RS neće glasati za godišnji nacionalni plan, Komšić je kratko kazao da će "onda do kraja mandata ostati ovakvo stanje".

Milorad Dodik je rekao u petak da se Predsjedništvo neće sastati ni o jednom drugom pitanju dok se pitanje predsjedavajućeg Savjeta ministara ne riješi.

Dodik je ocijenio da postoje opstrukcije u formiranju Savjeta ministara BiH i da je kao predsjedavajući predložio da se održi sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi bio predložen kandidat za predsjedavajućeg.

- Zakon je već prekršen, jer iako su obavljene konsultacije i rečeno da nije sporno da je kandidat Zoran Tegeltija, on nije predložen. Predsjedništvo se neće sastati ni o jednom drugom pitanju dok se to ne riješi - rekao je Dodik.

Džaferović
Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović smatra da je nedavno pismo državnog sekretara SAD Majka Pompea na tragu politike koju vodi BiH.

- Politika integracija BiH u NATO je realno stanje. Nudi se ruka svima u BiH i u interesu je svih naroda i građana. Očekujem da će i Predsjedništvo i Savjet ministara razumjeti ovu poruku - rekao je Džaferović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )