FOTO: Glas Srpske

Dok sekunde često odlučuju između života i smrti, hrabrost i nesebična želja da se pomogne drugima su vrline zahvaljujući kojima teške životne priče završavaju srećno.


Tu nesebičnost i herojstvo po drugi put pokazali su policajci iz Dervente Milojko Popović i Borislav Knežević, zahvaljujući čijem herojskom činu je spasen život njihove sugrađanke N. G. (58) koja je pokušala da se ubije skokom u rijeku Ukrinu u centru Dervente.

- Policiji je 10. januara prijavljeno da se na Novom mostu preko Ukrine nalazi žena koja pokušava da skoči u rijeku. Čim smo dobili obavještenje, odmah smo se uputili tamo znajući da sekunde odlučuju o tome da li ćemo je spasti ili ne - ispričao je Popović.

Dodao je da su s obzirom na ranije slično iskustvo, dok su se vozili ka mostu, smislili kako da spasu ženu.

- Kada smo stigli, bila je zakoračila preko ograde mosta u namjeri da skoči. Bilo nas je strah šta će uraditi pa nismo odmah prilazili previše blizu, nego smo s određene udaljenosti počeli razgovor. Birali smo svaku riječ i pokret jer nikada ne znate šta može biti okidač da počini to što je naumila - rekao je Popović.

Njegov kolega Knežević kazao je da su kroz razgovor shvatili da je žena u psihičkom rastrojstvu.

- Rekla nam je: “Zašto ste došli, zašto me sprečavate da se ubijem?” Govorili smo joj da nikakav problem nije toliko težak i da ništa nije vrijedno da sebi oduzme život. Pitali smo je uobičajene stvari i ima li djecu i unuke, rekavši joj da treba da misli na njih - kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, žena im je tada otvorila dušu i malo se smirila te je počela da priča tužnu životnu priču. Rekla im je da boluje od teške bolesti i da to ne može da trpi te da zato hoće da sebi prekrati muke.

- Umirivali smo je i istovremeno smo joj se približavali pedalj po pedalj spremni da munjevito reagujemo. Dok smo joj prilazili, govorili smo da će joj pomoći najbliži, djeca i unuci i da radi njih ne čini ono što je naumila. Kada se smirila, brzo smo joj prišli i zajedno je uhvatili i uspjeli da je prebacimo na bezbjedno mjesto - kazao je Knežević.

On i Popović ističu da su tada osjetili veliko olakšanje i zadovoljstvo jer su spasli još jedan ljudski život.

- Najbitnije je da smo uspjeli da je spasemo, a svaki put kada krenemo na posao, nadamo se da nećemo morati ovako reagovati. Svjesni smo da, kada obučemo uniformu, moramo biti spremni na sve. To je naš posao koji radimo sa zadovoljstvom - pričaju policajci Popović i Knežević.

Istakli su da im je činjenica da su drugi put uspjeli da spasu nekome život najbolja medalja i priznanje za rad, ali i obaveza da budu još bolji i spremniji da odgovore na izazove koji se pred njih postavljaju. 

Ranije spasavanje

Milojko Popović i Borislav Knežević hrabrost i nesebičnost pokazali su i u aprilu prošle godine, kada su spasli B. J. (58) koja je takođe pokušala da se ubije skokom u Ukrinu.

Ona se popela na ogradu starog mosta u Derventi i prešla je kako bi otišla u smrt. Policajci su izvanrednom vještinom uspjeli da je odgovore od te namjere i da je spasu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )