FOTO: Captal.ba

U srednjim školama mjesta će biti za 10.553 novih učenika, a od ove godine u Republici Srpskoj uvodi se novo zanimanje, koje će za sada biti dostupno samo učenicima u Doboju.

Ekonomskoj školi u Doboju je, naime, u novoj školskoj godini odobren upis jednog odjeljenja za zanimanje poslovno-informatički tehničar, u struci ekonomija, pravo i trgovina.

– Podržavamo upis novih zanimanja, jer svaka promjena na tržištu trebalo bi da daje signal školama da to razrade – kaže predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj Spasoje Vasiljević.

Stručnjaci vjeruju da će ovo zanimanje biti atraktivno za učenike, a već sljedeće godine bi zahtjev za upis mogla da uputi i Ugostiteljko-ekonomska škola Prijedor.

– Naša škola ima i kadar i uslove za to, tako da ćemo i mi ići sa tim zanimanjem naredne godine. Prethodnih godina smo uvodili nova zanimanja kao što su tehničar informacionih tehnologija i tehničar mehatronike i zaista smo išli u korak sa vremenom i potrebama – kaže direktorka ove škole Valentina Sovilj.

Učenici su, ističe ona, zainteresovani za nova zanimanja, a skloniji su i da izaberu ona koja podrazumijevaju užu specijalizaciju u nekoj struci.

– Kod nas je ekonomski tehničar jedno dobro staro zanimanje, ali smo imali situaciju da se mnogo češće odlučuju za bankarskog tehničara nego za ekonomskog, koji daje univerzalnije znanje – ističe Sovilj.

Zanimanja budućnosti su i sva zanimanja vezana za informacione tehnologije, s obzirom na razvoj IT sektora, ali i zanimanja u struci mašinstvo i obrada metala, kao što su tehničar mašinske energetike, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, tehničar CNC tehnologija i slično, ističu iz resornog ministarstva. Većina njih su, podsjećaju, kao nova zanimanja uvedena u srednje škole u prethodnih nekoliko godina. Po zahtjevu privrede, uvedeno je i zanimanje tehničar modelar obuće, u struci tekstilstvo i kožarstvo.

Istovremeno, kažu, deficitarna zanimanja se razlikuju po opštinama, pa bi kod izbora za upis učenici i roditelji trebalo da obrate pažnju i na to šta je konkretno deficitarno u njihovoj opštini. U Banjaluci su to, recimo, tehničar modelar obuće, varilac, zidar i armirač-betonirac.

Foto: Shutterstock

– Kod izbora zanimanja treba biti realan koliko je moguće, ali svakako prilagoditi i afinitete učenika planu upisa. Imali smo situacije hiperprodukcije određenog kadra, upravo zbog pritiska roditelja i učenika. Mi smo i sada planom tražili i odobrena su nam zanimanja koje je uglavnom tražila privreda. Bilo bi to još uspješnije kada bi bilo više učenika, jer onda bismo zaista mogli planirati da se pomogne i privredi. Ipak, nismo optimisti s obzirom na to kakve su tendencije s padom broja učenika – kaže Valentina Sovilj.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS smatraju i da bi škole trebalo više da koriste mogućnost da, u skladu sa potrebama tržišta rada u njihovim opštinama, dio nastavnih programa za stručno obrazovanje utvrde sami, kako bi se povećala zapošljivost njihovih maturanata.

Već se radi i na uvođenju dualnog sistema obrazovanja, kako bi se unaprijedio kvalitet srednjeg stručnog obrazovanja i pripremili učenici za potrebe tržišta rada i zapošljavanje.

– U saradnji s privrednicima radi se na stvaranju uslova za unapređenje praktične nastave u preduzećima, a oni su izrazili spremnost da obezbijede praktičnu nastavu za učenike kako bi stekli vještine i kompetencije koje će ih osposobiti za rad – navode u Ministarstvu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )