FOTO: Oliver Bunić/Ringier

Dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou uz posredovanje EU nastavljen je danas u Ohridu.

Tri runde pregovora počele sastanakom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
 
Borelj i Lajčak će nakon susreta sa Vučićem održati odvojeni sastanak sa predsjednikom Vlade samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem.
 
Potom će Vučić i Kurti zajedno sjesti za pregovarački sto sa predstavnicima EU, a nakon završetka razgovora predviđena je izjava Borelja, koji će sumirati rezultate današnjeg samita.

Vučić se prije pregovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine sastao sa premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, koji je kao domaćin samita održao odvojene sastanke i sa Kurtijem, Boreljom i Lajčakom.
 
Borelj je uoči samita obavijestio američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o razvoju situacije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine uz podršku EU.
 
On je pred početak nove runde dijaloga na najvišem nivou poručio da su oči EU i zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.
 
– Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa – sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa – napisao je Borelj na Tviteru.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )