FOTO: Anadolija

Slovenija ima detaljna pravila za ulazak u zemlju za one koji žele preći granicu na temelju toga što su vakcinisani.

Tako se u tu zemlju može ući sa samo jednom dozom AstraZenece, uz protek 21 dana od vakcinisanja, ali ne i s jednom dozom Pfizera i Moderne. S te se dvije vakcine može u Sloveniju ući tek ako su primljene obje doze. Pritom, za Modernu od druge doze treba proći 14 dana, a za Pfizer je dovoljno sedam.
 
Graničnoj policiji treba pokazati potvrdu o vakcinaciji.
 
Detaljna pravila izdata su i za vakcine drugih proizvođača, a sve ih možete pogledati niže.
 
Vakcinisane osobe mogu ući u Sloveniju ako su:

prije najmanje sedam dana primili drugu dozu BioNTech/Pfizer
 
prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Moderne
 
prije najmanje 21 dan primili prvu dozu AstraZenece
 
prije najmanje 14 dana primili dozu Johnson & Johnsona
 
prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sputnika V
 
prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sinovaca
 
prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sinopharma. 
 
Uslov svejedno ostaje neodgodiva posjeta ili posao, a turistički se odlasci i dalje ne smatraju opravdanim razlogom za ulazak u Sloveniju.
 
Onima koji nisu vakcinisani i dalje ostaje mogućnost negativnog PCR testa koji ne smije biti stariji od 48 sati ili pozitivnog PCR testa na koronu koji mora biti stariji od 21 dan i ne smije biti stariji od šest mjeseci.
 
Bez testa i potvrde o vakcinaciji moguće je u Sloveniju ući zbog tranzita, a zemlju se mora napustiti unutar 12 sati.
 
Janša: Mislim da ćemo ovo ljeto imati mali broj restrikcija

Slovenski premijer Janez Janša najavio je kako očekuje da će do 15. jula epidemija koronavirusa u toj zemlji biti pod kontrolom, pozvavši se pritom prije svega na novu dinamiku pristizanja vakcina.
 
U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz smanjeni krug testiranja, potvrđeno 209 novih zaraza koronavirusom te petero preminulih među oboljelima.
 
“Ovo nije kraj epidemije, ali s obzirom na novu dinamiku isporuke vakcina, možemo realno računati da će se to dogoditi sredinom jula”, kazao je Janša u izjavi prilikom posjeta bolnici u Slovenj Gradecu, no upozorio je da se do tada treba pridržavati propisanih mjera.
 
Po njegovim riječima, sada povoljnija epidemiološka situacija ne smije dovesti do opuštanja, posebno s obzirom na nove varijante virusa.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )