FOTO: pixabay

Turistički sektor je ključan za ekonomiju Španije.

Samo u 2021. godini doprinos turističke industrije budžetu zemlje je iznosio čak 97 milijardi evra.
 
Međutim, masovni turizam je ozbiljno počeo da ugrožava destinacije i život mještana, pa su gradovi širom zemlje počeli da uvode nova pravila vezana za prijem turista.
 
Uprkos očiglednim benefitima koje može donijeti priliv turista u španske destinacije i gradove, sve više popularnih odredišta, uključujući i Majorku, uvodi određena ograničenja.
 
Nova pravila imaju za cilj da zaustave turiste, koliko god je to moguće. Upravo zbog toga, Toledo ograničava iznajmljivanje stanova i objekata turistima.
 
Nedavno je Toldo uveo nove propise za zaustavljanje izdavanje stanova i drugih smještaja za odmor turistima u svom istorijskom središtu. Od sada, samo 20% od ukupnog broja stanova može biti na tržištu dostupno turistima za odmor.
 
Takođe, takvi smještajno objekti mogu se nalaziti samo u prizemlju ili na prvom spratu ako se ispod nalazi prodavnica, navodi spanishnewstoday.
 
Čelnici grada su pravdali ovakvu mjeru, navodeći da je već sada kasno da se zaustavi masovni turizam koji narušava grad.
 
Još jedan od novih propisa je podrška lokalnim kompanijama, što uključuje i nove poreske formule koje pogoduju lokalnim kompanijama koje pružaju usluge turistima.
 
Promjena urbanističkog planiranja ima za cilj da spriječi spekulacije, promoviše stambeno stanovanje, da zaštititi stanovnike i izbjegne probleme suživota turista i mještana.
 
Pored toga, da podrži lokalne kompanje u cilju odbrane model održivog turizma, navodi se iz Gradske kuće, prenosi b92.
 
Istorijsko središte Toleda je mjesto svjetske baštine od 1986. godine. Svako širenje turističkih stanova i objekata je prijetnja ne samo za Toledo, nego za sve gradove, ističu zvaničnici.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )