FOTO: B92

Nije isključeno da novi soj virusa korona koji se pojavio na Zapadu dođe i kod nas, zato će zaštita od novog soja zavisiti od naše brzine sprovođenja vakcinacije, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Ističe da će veća imunizacija dati i bolji kolektivni imunitet, koji, dodaje Kon, ukoliko dođe novi soj u Srbiju biti “veća zaštitna barijera”.

– Mi se nalazimo u nekoj silaznoj putanji kada je iječ o brojkama novozaraženih, to je sve niže i niže. Međutim, ako se pojave sojevi sa Zapada, teško je vjerovati da će drugačije biti nego kod njih. Zato će zaštita od novog soja zavisiti od brzine imunizacije – rekao je Kon za TV Pink.

Ukazuje da bez obzira na padanje broja novozaraženih, još uvek ima mnogo pacijenata na intenzivnoj njezi i respiratorima.

– Zbog toga ne možemo još da kažemo da smo u sigurnoj situaciji, pravi termin za trenutnu situaciju je nepovoljna, možda nesigurna i nestabilna – naveo je Kon.

Ističe da se neprekidno pojavljuju novooboleli, a treba sačekati, dodaje, kako će se epidemiloška situacija odvijati nakon početka školske godine i Svetog Jovana.

Kon kaže da zbog toga trenutne mjere moraju ostati na snazi, jer bi, ističe, svako popuštanje mjera značilo nagli skok broja zaraženih.

Dodaje i da uprkos vakcinaciji, moramo nastaviti da nosimo maske, čak i oni koji su vakcinisani, jer u našoj populaciji, objašnjava, još uvek ima osjetljivih.

Maske ćemo, kaže, skinuti kada se podigne kolektivni imunitet i smanji broj novozaraženih na dvocifreni broj.

Govoreći o vakcinama, Kon navodi da je Fajzerova vakcina dobila trajnu dozvolu u Srbiji, da se očekuje da uskoro i Sputnjik V dobije trajnu, dok se za kinesku očekuje najpre dobije privremenu, a kasnije trajnu od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )