FOTO: glassrpske

Velika Kladuša, Bijeljina - Vlasti BiH predvođene Ministarstvom bezbjednosti BiH nemaju ni na vidiku rješenja za problem nekoliko hiljada migranata smještenih na širem području bihaćke regije.

Plan ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da migranti budu premješteni na područje Velike Kladuše i Bosanskog Petrovca juče je naišao na protivljenje lokalnih vlasti, ali i na otpor partijskih kolega i članova Savjeta ministara BiH.

Mektić je potvrdio za “Glas Srpske” da migranti treba da budu raspoređeni na tri lokacije.

- Dio migranata treba da bude premješten u hotel “Sedra” u Cazinu, dio u privremeno šatorsko naselje u mjestu Polje na području Velike Kladuše, a dio na lokalitet bivše farme pilića u Medenom polju na području Bosanskog Petrovca. Migrantska kriza je globalni problem s kojim se suočava cijeli svijet i ako migrante ne možemo smjestiti u Republiku Srpsku i ako im ne obezbijedimo smještaj na području Federacije BiH, neka mi neko kaže, šta da radimo?! Da li ćemo se osjećati bolje ako ih pustimo da budu žedni i gladni i ako maloj djeci ne obezbijedimo gutljaj mlijeka - kaže Mektić.

S druge strane, predsjednik Skupštine opštine Velika Kladuša Fikret Bašić izjavio je da je Mektić rekao da je EU spremna da finansira privremeno šatorsko naselje u mjestu Polje do izgradnje migrantskog prihvatnog centra u Medenom Polju, ali da ništa nije konačno dogovoreno.

- Nismo mogli da prihvatimo prijedlog o formiranju privremenog šatorskog naselja na toj lokaciji. Nismo mogli da preuzmemo odgovornost da smo saglasni sa tim prijedlogom, jer je Skupština opštine donijela zaključke u kojima se traži izmještanje svih migranata sa područja opštine Velika Kladuša - saopštio je Bašić.

Prema njegovim riječima, Mektić ih je informisao da će dio migranata, tačnije porodice sa djecom sa lokacije koja se nalazi na livadi u Velikoj Kladuši biti izmještena u Cazin.

- Na području Velike Kladuše trenutno boravi oko hiljadu ilegalnih migranata. Nema velikih bezbjednosnih problema, ali ima informacija da ulaze bez pitanja u objekte lica koja borave u inostranstvu - naglasio je Bašić.

Načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić izjavio je da na sastanku sa Mektićem nije postignut dogovor u vezi sa idejom da se na području ove opštine uredi prihvatilište za prihvat migranata.

- Mektića smo upoznali o tome da je opština protiv ovog prihvatilišta - rekao je Hujić.

Prema njegovim riječima, Mektić je iznio stav da prihvatilište u Petrovcu ne bi predstavljalo problem za ovu lokalnu zajednicu.

- Oni su rekli svoje, a mi svoje - konstatovao je Hujić.

Poslanica SNSD-a u Parlamenta BiH Milica Marković izjavila je juče da je migrantska kriza u BiH izvan kontrole i da su najodgovorniji za to Dragan Mektić i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH na čijem je čelu kadar SDA.

Problem sa migrantima ima reperkusiju na sve građane u BiH, a posebno nas zabrinjava stanje u Bijeljini gdje svakodnevno vidimo migrante koji mogu biti bezbjednosna, socijalna, zdravstvena, pa i ekonomska i finansijska prijetnja - rekla je Markovićeva na konferenciji za novinare Gradskog odbora SNSD Bijeljina. Markovićeva je ocijenila da Mektić radi prema instrukcijama partnerske SDA da se prećutno i svjesno migrantima omogući boravak u BiH, kao i da po instrukcijama sarajevske politike učestvuje u kreiranju politike za prenos nadležnosti nad policijom na nivo BiH.

Jović kontra Mektića

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i funkcioner SDS-a Predrag Jović izjavio je juče da srpski predstavnici u Savjetu ministara neće dozvoliti da se na područjima sa srpskom većinom u FBiH formiraju i grade izbjeglički centri za smještaj ilegalnih migranata.

- Što se tiče nas i mog ličnog stava, nikad nikakav centar neće biti tamo gdje su Srbi nekada živjeli i gdje su povratnici - rekao je Jović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )