FOTO: InfoBijeljina

Zbog naglog poskupljenja gasa, nafte i struje, Nijemci se okreću drvima za grijanje svojih domova, što im je gotovo udvostručilo cijenu, piše Euraktiv.

Nedjeljama već gas u Njemačku ne stiže gasovodom Sjeverni tok 1, njemačke nuklearne elektrane su pred zatvaranjem, a vlada pomaže čas jednoj čas drugoj energetskoj kompaniji.
 
Uprkos upozorenjima na potencijalne crne scenarije, potrošači su pojurili da nabave električne grejalice svih vrsta. Jednom rečju, Nijemci su se zabrinuli.
 
I nedavne izjave političara doprinijele su tome.
 
"Njemačka bi mogla dobro da prođe kroz zimu, pod uslovom da ima sreće s vremenom i uštedi dovoljno gasa", objasnio je nedavno Roberet Habek, vicekancelar i ministar ekonomije.
 
U tom kontekstu, trenutni vrhunac cene ogrevnog drveta nije iznenađenje.
 
"Nekim ljudima je čudno što cena peleta raste. Meni nije. Kada cijena neke robe skače, ljudi traže zamjenu, što zamjenama diže cijenu“, kaže Hirt, profesor ekonomije na Herti školi u Berlinu.
 
Prema podacima o cijenama u avgustu, Nijemci troše mnogo više novca na drvo za grijanje svojih domova. U poređenju s prošlom godinom, pelet i ogrevno drvo poskupjeli su za čak 85,7 odsto. Najdrastičniji je rast cijene drvenog čipsa i peleta, koji iznosi 133,3 procenta. Istovremeno, prosječna cijena ostale robe široke potrošnje u tom periodu porasla je za 7,9 odsto.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )