FOTO: N1

Ko je poslednjih godina vozio regionalnim putem Podpeč-Rakitna mogao je primijetiti na asfaltnoj podlozi oznake koje nisu uobičajene na slovenskim cestama. Na krivinama srednjoj kontinuiranoj liniji dodate su kraće linije koje liče na trouglove. Koja je njihova svrha i gdje će još biti nacrtani?

Na slovenskim cestama ima dosta neobičnih i posebnih asflatnih oznaka kojima nadležni žele poboljšati sigurnost svih učesnika u saobraćaju – od vozača automobila, motociklista, pješaka do životinja.
 
Neobičnih linija ima i na asfaltu na putu Podpeč–Rakitna. Direkcija za infrastrukturu (DRSI) implementirala je specijalne podne oznake u sklopu pilot projekta namijenjenog motociklistima.
 
Put između Podpečja i Rakitne veoma je popularan među motociklistima. U toplijim mjesecima motociklisti čine sedam posto ukupnog saobraćaja na ovoj cesti, a mnogi odmjeravaju svoje sposobnosti na neravnom putu.



Posebne podne oznake, koje su postavljene prije sedam godina, namijenjene su poboljšanju bezbjednosti u saobraćaju motociklista i svih ostalih učesnika u saobraćaju.
 
Izgrađene su na osnovu pozitivnih iskustava iz inostranstva. Motociklisti su u krivinama na lijevoj strani (u smjeru vožnje) usmjereni od srednje linije i istovremeno usporavaju brzinu vožnje, čime se smanjuje mogućnost sudara motociklista s drugim učesnikom u saobraćaju.

 
Na 15 krivina ucrtane su posebne podne oznake, a na njih ukazuje i znak pored puta.
 
Oznake će biti iscrtane na još tri puta

U DRSI je monitoring vršen tri godine prije ucrtavanja novih podnih oznaka, a zatim je ponovljen tri godine nakon implementacije. “To je pokazalo značajno poboljšanje bezbjednosti saobraćaja kako za motocikliste, tako i za ostale učesnike u saobraćaju”, saopšteno je iz DRSI.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )