FOTO: null

Od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića danas se navršilo 17 godina.

Demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsjednika Savezne Republike Jugoslavije.

Na izborima 24. septembra Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera DSS-a Vojislava Koštunice. Demonstranti su 5. oktobra u Beogradu, na platou ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima. 

Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a. Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima. U večernjim satima 5. oktobra građanima se sa terase Skupštine obratio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici. 

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca, koja je pala pod točkove kamiona. Povrijeđeno je 65 ljudi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )