FOTO: null

Nivo mora porašće između 0,7 i 1,2 metra u naredna dva vijeka čak i ako vlade okončaju eru fosilnih goriva kao što je obećano Pariškim sporazumom o klimi, saopštili su danas naučnici.

Hitna akcija za smanjenje emisije štetnih gasova spriječila bi dugoročno povećanje nivoa mora potaknuto otapanjem leda od Grenlanda do Antarktika koje će nanovo ucrtati obale širom svijeta, objavio je u časopisu Nature Communications tim naučnika predvođen Matijasom Mengelom s instituta za klimu u Potsdamu.

Porast nivoa mora prijeti brojnim gradovima od Šangaja do Londona, kao i područjima ispod nivoa mora, od Floride do Bangladeša. Ta je opasnost velika i za cijele nacije, uključujući Maldive na Indijskom okeanu ili Kiribate na Pacifiku.

U studiji naučnika navodi se da će do 2300. godine nivo mora porasti od 0,7 do 1,2 metra, čak i ako skoro 200 država provede mjere zacrtane Pariškim sporazumom iz 2015., a kojim se predviđa smanjenje emisije stakleničkih gasova na nulu.

Nivoi okeana će neizbježno rasti jer će industrijski gasovi ispušteni u atmosferu, a koji "zarobe" toplotu, ostati i dalje u atmosferi te i dalje topiti zaleđene površine. Uz to, voda se, kako njezina temperatura bude rasla iznad četiri stepena Celzijusova, prirodno širi.

"Nivo mora shvata se kao neki spori proces oko kojeg se ništa ne može učiniti", kazao je Mengel.

On upozorava da vlade, kada je u pitanju Pariški sporazum, za sada ne rade na ispunjenjima svojih obećanja. Globalna emisija ugljen dioksida, glavnog stakleničkog gasa koji nastaje sagorijevanjem fosilnih goriva, nakon trogodišnje stagnacije ponovo je porasla.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )