FOTO: novosti.rs

Uoči najavljenog formiranja tzv. vojske Kosova, četrdesetak vozila Kfora, bez prethodne najave, ušlo je u četvrtak ujutru na sjever Kosova i Metohije, unoseći dodatnu strijepnju među srpsko stanovništvo u pokrajini.

Iako je ovu akciju portparol Kfora Vinćenco Graso nazvao "uobičajenom regularnom vojnom vježbom", predsednik Aleksandar Vučić rekao je da bilo zarad izviđanja ili nekog drugog razloga demonstracija sile nema nikakvog smisla jer međunarodno pravo ne krše Srbi nego Albanci.

Vozila Kfora najprije su se pozicionirala u mjestu Drensko Polje, koje se nalazi između Leposavića i Leška. Na njima je stajala oprema za blokade i pravljenje barijera, poput građevinskih mašina, bagera, kolutova žica, kao i kontejneri za stanovanje. Pripadnici Kfora, uglavnom iz mađarskog kontingenta, njih oko 40, bili su naoružani dugim cijevima. Novinarima nisu htjeli da saopšte s kojom namjerom su stigli u ovo selo.

Vidosav Aleksić iz sela Dren izjavio je za naš list da je to prvi put da je ovoliki broj kforovaca došao u to mjesto na sjeveru KiM:

- Uznemireni smo zbog dolaska vojnika. Stali su ovde, gdje je moj servis za tehnički pregled, prekoputa je restoran mojih rođaka, i s obzirom na cjelokupnu situaciju otkako su uvedene takse, ne znamo šta još možemo da očekujemo. Usvajaju zakon o formiranju vojske Kosova, ljudi strahuju, ne znaju gdje će, na koju stranu.

Oko 13 časova vozila Kfora krenula su ka Leposaviću, a sve vrijeme ih je nadlijetao transportni helikopter. Na kolovozu u oba pravca nastala je kolona civilnih automobila čiji su vozači u znak negodovanja trubili. Jedinice Kfora zatim su prošle bazu "Noting Hil" i oko 14.30 ušle u južni dio Kosovske Mitrovice.

- Situacija je pod kontrolom. Jedinice Kfora na čitavom Kosovu izvode uobičajenu regularnu vojnu vježbu sa ciljem ispunjavanja svog mandata, a to je osiguravanje mira. Vježba se odvija u nekoliko pravaca, u zonama "zapad" i "istok" - izjavio je portparol Kfora Vinčenco Graso.

Uprkos brojnim apelima da - ili nije vrijeme za formiranje vojske ili da ona mora nastati samo izmjenom Ustava, a ne zakonskim reformama - Priština očito nije odustala od namjere da danas ozvaniči postojanje oružanih snaga.

Predsednik Vučić rekao je da ova namjera nije u skladu ni sa pravom, ni sa Rezolucijom 1244:

- Obaveza Kfora je da raspusti vojsku. Ali oni to neće uraditi. Reći će da se sve promijenilo otkada su proglasili nezavisnost, a nas to dovodi u veoma tešku situaciju. Nadam se da će neko u međunarodnoj zajednici razumjeti koliko je to za nas opasno. Trudićemo se da štitimo svoj obraz i našu djecu, i da ne ulazimo u sukobe. Svim majkama poručujem da ćemo činiti sve što možemo da pomognemo narodu na KiM i da sačuvamo mir.

Vučić je uputio još jednu poruku svijetu:

- Nemojte da ponižavate Srbiju i srpski narod, jer to vam ni srpski narod ni Srbija neće dozvoliti.

Komentarišući izjavu britanskog ambasadora u Prištini o tome da Kosovo ima pravo da formira vojsku, predsednik je rekao da Priština nema to pravo ni po jednom međunarodnom aktu:

- Sve što oni rade, a očigledno je da rade uz podršku SAD i Britanije, protivpravno je i ilegalno i u suprotnosti sa članom 9, tačkom B, u kojoj se nedvosmisleno govori da je posao Kfora da razoruža sve albanske oružane formacije. Oni su stvorili nepravo i sada ne mogu da stvore pravo. Nadam se da neki drugi imaju dovoljno razuma i dovoljno pameti da ne pomisle da je nekakvo rješenje kao što je oružje pametno, dobro i da će nekome donijeti prednost.

Predsednik je razgovarao sa šefom Unmika Zahirom Taninom, kojeg je zamolio da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da jednostranim i provokativnim mjerama povećava napetost i ugrožava mir u regionu. Vučić je najavio konsultacije sa prijateljima Srbije u SB UN.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je poručio da Srbija nastavlja da vrlo intenzivno prati sva dešavanja na teritoriji južne pokrajine s obzirom na to da je prvenstveni cilj zaštita srpskog naroda koji je realno ugrožen. I šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da Priština bezobzirno krši sve potpisane sporazume, oglušuje se i na zahtjeve NATO i EU, i da je njima očigledno cilj što veći haos na Kosovu.

Na izjave Ramuša Haradinaja da takse prema Srbiji neći biti ukinute dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, Vučić je u četvrtak poručio da "samo čeka da se lista želja produži":

- Meni je ostalo još pet dana na vlasti, kako je to već zapovedio Haradinaj. Pa dobro, gledaćemo kako da mu ispunjavamo sve to što je tražio. Šta da vam kažem na sve to? U toku je "Fontana želja", a ja to nikad nisam slušao.

TAČIJEVE GARANCIJE

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači u četvrtak je pripadnicima BSK u kasarni "Adem Jašari" rekao da su oni od ovog mjeseca - vojska Kosova. Kazao je i da će oni "braniti nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova".

- Naš je narod formirao vojsku prije no što je dobio slobodu, nezavisnost i državu - naveo je Tači, koji je naveo i da garantuje srpskoj zajednici da će BSK nastaviti da služi svim građanima bez ikakve razlike kad je etnička pripadnost posredi.

Istovremeno, Prištinski "Zeri" prenio je da je Ramuš Haradinaj ambasadorima Kvinte predstavio prvi nacrt "sveobuhvatnog zakonski obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )