FOTO: unsplash.com

Tehnološke kompanije ukinule su ove godine 34.000 radnih mjesta reorganizujući svoje radne resurse kako bi ulagale u nove oblasti poput generativne vještačke inteligencije.

"Majkrosoft", "Snep" "Ibej" i "Pejpal" od početka januara ukinuli su na stotine ili čak hiljade pozicija, navodi veb sajt "Lejofs" koji prati opadanje u industriji.
 
Trendu otpuštanja ove godine priključilo se 138 tehnoloških kompanija.
 
Gubici su, ipak, manji od početka 2023. godine kada su velike tehnološke grupe, uključujući "Metu", "Amazon" i "Majkrosoft" ukinule brojne pozicije nakon prekomkernog zapošljavanja tokom pandemije.
 
U tehnološkom sektoru prošle godine je ukinuto 263.000 radnih mjesta, pokazuju podaci "Lejofsa" na koje se poziva "Fajnenšel tajms".
 
"Tehnološke kompanije su procjenjivale svoju radnu snagu i zaključile da bi, kada bi imale manje organizacije kojom bi se bavile, mogle da učine još više", navodi za "Fajnenšel tajms" analitičar Džefri Brent Til i dodaje da će se otpuštanja nastaviti i da može biti gore.
 
Vanredni profesor menadžmenta Danijel Keum kaže da kompanije ponovo procjenjuju koje su im prioritetne oblasti za ulaganja i smanjuju broj pozicija u skupim odjeljenjima, navodeći primjer "Amazonove" platforme za video-strimovanje "Tvič" koja je ove godine ukinula na stotine radnih mesta.
 
"Amazon", "Majkrosoft", "Meta", "Alfabet" i servis za striming muzike "Spotifaj" su kompanije koje su najavile planove za postizanje takvog balansa ove godine, prenosi "Raša tudej".
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )