FOTO: nationalgeographic.rs

"Naredna sedmica je najbitnija jer se tada može očekivati najjače ubrzanje širenja korona virusa, dok će u petoj nedelji epidemija polako doći do vrha", izjavio je epidemiolog Predrag Kon na veb-konferenciji "Tu smo".

On kaže da je za sada situacija "solidna", jer je Srbija zahvaljujući mjerama uspjela da za 6-7 dana uspori virus, ali i da je u naredne dvije nedjelje potrebna gvozdena disciplina.

Konferencija "Tu smo" je prva veb-konferencija koju organizuje Forum pacijenata Srbije uz podršku ljekara različitih specijalnosti, i novinara koji prate zdravstvo, sa ciljem da oboljeli dobiju sve neophodne informacije o korona virusu.

"Čekaju nas dve teške i važne nedelje, možda i treća gde će stalno biti povećavanja broja pacijenata, to nisu prijatne vesti, ali mnogo zavisi od nas i važno je da izdržimo tih par sedmica koje su najvažnije", rekao je Kon.

Epidemiolog je naveo da su stručni timovi do sada mogli da prate situaciju, odnosno tačno da znaju ko se od koga zarazio. Dodao je da u narednih 14 dana može očekivati povećanje broja oboljelih, ali i smrtnih slučajeva.

"Nažalost, situacija je očekivana i takva kakva jeste. Pretnja i dalje postoji. Veoma je važno da posebno u naredne dve nedelje imamo gvozdenu disciplinu", rekao je Kon.

Upitan o broju zaraženih odgovorio je da se će se poslije sprovedene analize znati precizniji broj.

"Od ključne je važnosti da ne dođe do zaraze koja bi se masovnije prenela na zdravstvene radnike. Takođe, koliko je to važno, toliko je bitno da korona virus ne uđe u gerontološke centre, jer bi onda veliki broj starih ljudi završio na respiratorima", dodao je Kon.

Jedno od pitanja bilo je i da li se ovakva situacija može uporediti sa onom iz 2009. godine, kada je bio pandemijski virus gripa, a odgovor je da je ta pandemija dočekana spremno.

"Već smo bili upoznali virus, bila je Univerzijada, bilo ga je tokom leta i znali smo da je blag. Korona virus nije blag ako 20 odsto daje kliničku sliku koja zahteva bolničko lečenje, a šest odsto je na respiratorima. Kod pandemijskog gripa, videli smo da je bio blag, ali smo prošli školu", kaže Kon.

Govoreći o zbrinjavanju na Sajmu, Kon je objasnio da će na sajam ići samo oni koji već imaju dijagnozu ili su ranije ležali negdje, pa su u završnoj fazi infekcije i imaju lakše simptome.

"Na Sajmu je sve spremno, ali nemam informaciju da su pacijenti počeli tamo da odlaze", zaključio je Kon.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )