FOTO: srpskainfo

Nikola Jovanović (13) iz Obrenovca je "Mali serviser", voli automobile i sve svoje slobodno vrijeme provodi u radionici. Tačno zna šta kojem automobilu nedostaje, ali i svaki dan nauči nešto novo, pa svoje znanje dijeli na Jutjubu.

Prvu lekciju iz mehanike odavno je savladao, pa tako zna šta je svakom majstoru potrebno, prenosi Blic.
 
– Prvo treba da zna taj posao da radi, jer ima dosta majstora koji ne znaju i samo će napraviti veći problem i treba da ima adekvatan alat, jer vi ne možete, na primjer, da skinete filter goriva bez adekvatnog alata – kaže dečak za RTV Mag.
 
Tajne ovog zanata je saznao od vrsnih obrenovačkih majstora, ali i na Jutjubu.
 
– Pokušavam da ne smetam, ali pokušavam i da saznam što više stvari i najviše volim kad odem tamo, snimim poučan video i još nešto naučim. Na primjer, ako vidim da auto loše vergla, znam da je akumulator, ali da je rekao čovjek da mu je stao auto u vožnji ili krene onako da daje gas u vožnji, onda se posavjetujem sa njima, da znam šta je to tačno i kako da ustanovimo taj kvar – dodaje Nikola.
 
Svaki slobodan trenutak provodi u radionici i savjetuje da bi svaki vozač trebalo da zna – da promijeni gumu i da napuni akumulator, a ko ne zna, Nikola mu pokaže u video klipu.
 
– Cilj mi je uglavnom da informišem ljude i da neko uspije nešto da nauči od mene i mislim da sam najmlađi, tražio sam po Jutjubu i Guglu i nisam našao mlađeg od sebe da radi na ovu tematiku – kaže dječak.
 
Komentari su uglavnom pozitivni ali ima i kritika i sugestija, koje rado usvaja.
 
– Meni čak i sugestija i pohvala mi isto vrijede. Kada mi neko kaže da sam loše rekao nešto, trudim se da popravim – iskren je Nikola.
 
Nikola ide u sedmi razred osnovne škole, odličan je đak, igra folklor i snima klipove iz svoje radionice, ali i trudi se da sruši predrasude o automehaničarima.
 
– Znate da svi govore da ljudi postaju mehaničari kad su neobrazovani i neškolovani. Ja sam odličan u školi, a meni mehanika nije nešto od čega ću da živim, jer ne znam toliko stvari kao ostali mehaničari, ali volim automobile i znam dosta drugih stvari oko njih – zaključuje dječak za RTV Mag.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )