FOTO: null

Radioaktivni oblak nad Evropom poslednjih sedmica ukazuje da se dogodila nesreća u nuklearnom pogonu u Rusiji ili Kazahstanu krajem septembra, saopštio je francuski Institut za nuklearnu bezbjednost (IRSN).

Iz IRSN-a odbacaju mogućnost nesreće u nuklearnom reaktoru i navode da je najvjerovatnije riječ o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu.

U saopštenju se ističe da nema posljedica po ljudsko zdravlje ili prirodu u Evropi.

Iz IRSN-a kažu da ne mogu tačno da preciziraju lokaciju ispuštanja radioaktivnog materijala, ali da je vjerovatno riječ o zoni južno od Urala, odnosno između Urala i rijeke Volge.

Direktor IRSN-a Žan-Mark Pere rekao je da je to ukazuje na Rusiju, ili možda Kazahstan.

"Ruske vlasti kažu da nisu upoznate sa nesrećom na njihovoj teritoriji", rekao je Pere, dodajući da IRSN još nije kontaktirao vlasti Kazahstana.

Pere je rekao da su posljednjih sedmica IRSN i drugi instituti u Evropi koji se bave nuklearnom energijom izmjerili visoke nivoe rutenijuma 106, radioaktivnog nuklida koji je proizvod dijeljenja atoma u nuklearnom reaktoru, što se ne događa u prirodi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )