FOTO: null

Sivački Koljčicki vremenske prognoze zasniva na predanjima i vjerovanjima. Komazec: Sledi kišni period, a krajem marta temperatura čak 20 stepeni

Vojvodina će ove sedmice biti okovana ledom, sa jutarnjim temperaturama do minus 10 stepeni. To su najavili zvanični meteorolozi, ali je to još prošlog mjeseca, odmah posle Božića, predvidio i "sivački Koljčicki", Radivoj Miško Komazec, koji pravi dugoročne vremenske prognoze zasnovane na narodnim vjerovanjima i predanjima o povezanosti crkvenih praznika i atmosferskih pojava.

Komazec u svojoj meteorološkoj stanici u Sivcu, opremljenoj termometrom, kišomjerom i spravom za mjerenje pravca vjetra, detaljno bilježi atmosferska kolebanja između katoličkog i pravoslavnog Božića, a na osnovu starinskog shvatanja da su tih 12 dana praslika 12 nadolazećih mjeseci, pogađa kakvo će biti vrijeme čitave godine. Svoje prognoze prezentuje u formi grafikona, kakve je pravio legendarni meteorolog amater Boris Koljčicki, a njihovu tačnost provjerava posjećujući 20 svjetskih sajtova.

- Temperature će u Vojvodini biti u minusu do 2. marta, kad će krenuti naviše. Ali, bez obzira na sadašnje zahlađenje, ovogodišnja zima biće jedna od najblažih u proteklih 18 godina, koliko se bavim prognoziranjem. Po tome je slična zimi 2007. godine. Za dane Božića ove, kao i 2007, bilo je od 10 do 15 stepeni. Zapazio sam da se slični vremenski uslovi ponavljaju u ciklusima od 10-11 godina - napominje Komazec.

Prognoza za prva tri mjeseca

Prema njegovim riječima, cio mart biće kišovit, a padavina će biti i u aprilu i junu. On naglašava da bi to moglo nadomjestiti nedostatak vlage u zemlji. Posle 7. marta temperature će biti od 10 do 12 stepeni, a oko 25. marta čak 20 stepeni. Kako će tačno biti do 6. maja, ističe Komazec, pokazaće pravoslavni praznik Mladenci, 22. marta, jer po narodnim tumačenjima, koja je, kao poljoprivredni tehničar u ZZ "Sivac", prikupio od ljudi na salašima, vrijeme kakvo bude tog dana potrajaće do Đurđevdana.

- Proleće u punom sjaju neće kasniti za svojim kalendarskim početkom, jer je na Sretenje (15. februara) bilo oblačno, pa medvjed nije ugledao svoju sjenku, a to po narodnom vjerovanju znači da će zima brzo proći. Na Svetog Trifuna, 14. februara, ujutro je padao snijeg, a po podne kiša. Predanje kaže da su to znaci da će godina biti rodna, a da će posebno dobro roditi šljive - predočava popularni prognozer, na čija se predviđanja oslanjaju poljoprivrednici iz Vojvodine, ali i iz ostalih dijelova Srbije.

BOGOJAVLjENjE NAJAVILO POPLAVE

Američka meteorološka služba "Akjuveder" u prognozi za proleće 2018. upozorila je na rizik od poplava na Balkanu, na šta je ukazao i jedan od Komazecovih orijentira.

- Na Bogojavljenje, 19. januara, padala je kiša, a to je tradicionalni pokazatelj da će na proljeće biti poplava - kaže Komazec.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )