FOTO: jabuka.tv

Broj djece oboljele od malignih bolesti iz godine u godinu se povećava. Posljednji podaci govore da na godišnjem nivou u BiH oboli između 90 i 100 djece koja se liječe na onkološkim odjeljenjima u Sarajevu i Banjaluci.

Više faktora
Međutim, tačnih podataka nema, jer BiH nema jedinstven register oboljelih.

Fikret Kubat, predsjednik Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“, za Avaz je rekao da se na prostoru Federacije BiH godišnje rak dijagnostifikovan kod 60 djece.

– U Republika Srpska taj broj je nešto manji. Mogu reći da je dijagnostika uznapredovala te da je sada lakše ustanoviti dijagnozu. Zato se i može potvrditi veći broj oboljelih. Ipak, ne treba zanemariti da je sedamdesetih godina procent izlječenja bio 30 odsto, a sada je kod leukemije od 80 do 90 odsto – rekao je Kubat, dodavši da mnogo faktora utječe na dobivanje ove bolesti.

Onkološka odjeljenja na Klinici za dječije bolesti UKC Republike Srpske prime između 35 i 40 novooboljelih.
Tri godine
Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekli su da je 2018. godine registrovano ukupno 46 oboljelih.

– Radi se o oboljelim uzrasta od sedam do 14 godina. Tako se proteklih godina između 20 i 35 mališana borilo sa ovim opakim bolestima. Prije tri godine je registrovano 56 oboljelih – rekli su iz Zavoda.

Kako navode, djeca najviše obolijevaju od maligne neoplazme limfoidnog tkiva, leukemije, tumora oka i mozga i drugih dijelova centralnog nervnog sistema.

Liječenje u inostranstvo
Roditelji mališana sa nešto komplikovanijim oblicima bolesti svoj spas traže u poznatim evropskim klinikama. Cijene liječenja zavise od vrste oboljenja, zdravstvenog stanja, dužine liječenja te finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )