FOTO: telegraf.rs

NJUJORK - Na Forbesovoj listi 100 najmoćnijih žena svijeta, pored premijerke Ane Brnabić, nalazi se još jedna Srpkinja - Fibi Novaković, direktorka "General Daynamicsa", koja je zauzela 24. mjesto.

Kako se navodi u njenoj biografiji, roditelji su joj porijeklom Srbi, a završila je Univerzitet Smit u Masečusetsu 1979. godine.

Fibi je karijeru počela kao obavještajac, a operativac CIA bila je osamdesetih godina prošlog vijeka, da bi potom završila master studije na Univerzitetu u Filadelfiji. Novakovićeva je obavljala i funkciju višeg oficira u Ministarstvu odbrane SAD, dok je u Pentagonu bila na dužnosti od 1997. do 2001. godine.

Nakon što je Novakovićeva prešla u "General Daynamics", profit ove kompanije povećan je za 6,5 odsto.

Inače, na njeno pojavljivanje na listi prvi je ukazao Blic, dok Forbes opisuje Novakovićevu kao jednu od rijetkih žena na mjestu izvršnog direktora u oblasti vojne industrije.

Novakovićeva je na Forbesovoj listi iz godine u godinu na sve višem položaju, pa je tako 2015. zauzela 56. mjesto, dok je prošle godine bila na 25.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )