FOTO: pixabay

Na današnji dan - 10. decembra 1950. godine - Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je Međunarodni dan ljudskih prava.

Dvije godine ranije, takođe 10. decembra, potpisana je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i prvi put u istoriji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost, bez ikakvih razlika.

U Deklaraciji se navodi da su ljudska prava univerzalna, tj. da ona ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti, pa se njome štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka - od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Ovogodišnji slogan akcija kojima Ujedinjene nacije obilježavaju ovaj važan datum glasi "Ljudska prava 365" i ima za cilj da skrene pažnju na to da ljudska prava važe svakog dana, u svakom trenutku, podjednako za sve.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )