FOTO: rts.rs

Zbog toga što je besplatan i što je u pitanju softver otvorenog koda, „Ve-El-Ce plejer“ je jedna od, ako ne i najpopularnija platforma za reprodukovanje video-materijala na svijetu. Nažalost miliona korisnika, u programu je pronađena greška zbog koje bi korisnici trebalo da razmisle da, barem do sledeće zakrpe, prestanu da koriste i obrišu program sa računara.

Njemačka agencija za sajber bezbjednost "CERT-Bund" otkrila je grešku u Ve-El-Ce plejeru, verziji 3.0.7.1, koja je dobila ocjenu ranjivosti 9,8 što se smatra „kritičnim“ statusom.

Greška (označena kao CVE-2019-13615) omogućava izvođenje takozvanih RCE (remote code execution) akcija, koje potencijalno omogućavaju hakerima da instaliraju, modifikuju ili pokrenu softver na računarima bez ičije dozvole, a može da dovede i do neželjnog uvida u fajlove sa sistema.

U prevodu – bezbjednosna rupa Ve-El-Cea može da omogući hakerima da „otmu“ vaš kompjuter i dobiju uvid u vaše podatke.

Kako WinFuture prenosi, niko još nije iskoristio ovo, ali verzije Ve-El-Cea za Vindous, Linuks i Juniks su problematične, ali ne i za macOS.

"VideoLAN", koji stoji iza razvoja Ve-El-Cea, takođe je svjestan problema i trenutno naporno radi na zakrpi koja bi zapušila bezbjednosnu rupu, ali će za nju biti potrebno još neko vrijeme.

Nažalost po ljubitelje Ve-El-Cea, njihovo jedino trenutno rješenje jeste da obrišu program i sačekaju da objavljivanje zakrpe.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )