FOTO: Glas Srpske

Rusija je ograničila emitovanje 81 evropskog medija na svojoj teritoriji kao odgovor na slične mjere protiv ruskih medija u EU, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Ruska strana je više puta i na različitim nivoima upozoravala da politički motivisano uznemiravanje domaćih novinara i neosnovane zabrane ruskih medija u EU neće proći nezapaženo”, navodi se u saopštenju, prenio je portal Mosko tajms.
 
Moskva je zabranila medije iz 25 zemalja. 
 
Među njima su Politiko, EUobzerver, Agencija Frans pres, njemački Špigel i Cajt, francuski Mond i Liberasion, italijanska Republika i Stampa, španski Pais i Mundo, finski Ile i Helsingin Sanomat, litvanski LRT, estonska verzija portala Delfi, poljski TV kanal Belsat, švedska televizijska i radio kompanija SVT.
 
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da će, ukoliko se ukinu ograničenja za ruske medije, ruska strana takođe “preispitati svoju odluku u odnosu na pomenute medijske operatere”.
 
Savjet Evropske unije ranije je zabranio emitovanje Glasa Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rosijske gazete u EU zbog “vojne propagande”. 
 
“Ovi mediji su pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom rukovodstva Ruske Federacije i igrali su važnu ulogu u promovisanju i podršci ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, kao i u destabilizaciji susednih zemalja”, navedeno je u saopštenju Savjeta EU.
 
Istovremeno, EU je istakla da ta mera neće sprečiti zaposlene u medijima “da obavljaju aktivnosti u EU, sa izuzetkom emitovanja”. 
 
Zabrana ovih medija u Evropskoj uniji stupa na snagu 25. juna.
 
Od početka napada Rusije na Ukrajinu, EU je zabranila emitovanje ruskih medija NTV/NTV Mir, Rusija 1, REN TV, Prvi kanal, RT i Sputnjik.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )