FOTO: InfoBijeljina.com

Predstavništvo Republike Srpske u Austriji pokrenulo je projekat “Njegujmo srpski jezik” i nastojimo da u što većem broju podržimo postojeće škole jezika, ali i osnujemo nove, kaže Mladen Filipović, šef Predstavništva.

U intervjuu za portal InfoBijeljina, on ističe da ovaj proces veoma dobro funkcioniše u svim gradovima odnosno zajednicama u kojim žive naši ljudi.

"Ovaj projekat smo započeli prošle godine. Želimo da vidimo koliko imamo potencijala u tome, da naša djeca počnu da uče srpski jezik. Dugoročno je cilj da se napravi sistematski pristup učenju našeg jezika, kulture i tradicije", rekao je Mladen. 

Istakao je da svi, uključujući roditelje, institucije i crkvu, treba da se angažuju s ciljem da naša djeca ne zaboravljaju, već da uče srpski jezik. 

"Imamo situaciju da djeca dosta vremena provedu u školi sa drugom djecom koja pričaju njemački ili engleski, i zbog toga relativno brzo zaborave naš jezik, jer ga ne koriste. Shodno tome pokrenuli smo projekat “Njegujmo srpski jezik” gdje nastojimo da u što većem broju podržimo škole. To veoma dobro funkcioniše u svim gradovima gdje žive naši ljudi", dodao je Filipović.

Navodi da naša dijaspora u Austriji predstavlja veliki potencijal koji Republika Srpska ima. 

"Aktivno pristupamo našoj dijaspori, želimo da budemo podrška. Republika Srpska je to prepoznala, već drugu godinu organizuje Forum dijaspore u Banja Luci. Vidimo da je veliki broj ljudi koji dolazi i koji su zainteresovani. Sa druge strane bih naveo i crkvu koja je najznačajniji faktor naše zajednice u dijaspori", objašnjava Mladen. 

Koja još zaduženja i ciljeve ima Predstavništvo Republike Srpske u Austriji i na koji način ih realizuje, pogledajte u našem video-prilogu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )