FOTO: glassrpske

Za prekategorizaciju graničnog prelaza u Novom Gradu, koja podrazumijeva njegovo otvaranje i za teretni saobraćaj, nije dato zeleno svjetlo na posljednjoj sjednici Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske, bez obzira na apele zvaničnika i privrednika da nadležni povuku taj potez.

 
Opštine, privrednici i stanovništvo štetu trpe još od 1. jula 2013. godine kada je Hrvatska postala članica Evropske unije. Tada su na snagu stupili novi propisi o graničnim prelazima i pograničnom prometu. Najveći problem je zabrana teretnog saobraćaja preko graničnog prelaza Novi Grad - Dvor. Time je otežana ionako teška situacija za privrednike iz Novog Grada, susjednog Dvora u Hrvatskoj i drugih opština prijedorske regije kojima je taj prelaz najbliži. Iako se u jednom periodu činilo da su BiH i Hrvatska na korak do dogovora o prekategorizaciji prelaza, do toga nije došlo, a u Novom Gradu su čak bili posumnjali da blokada ima veze i sa izgradnjom odlagališta otpada na Trgovskoj gori, na području susjedne opštine Dvor, koja je s druge strane prelaza.
 
Kao jedan od posljednjih uslova za otvaranje prelaza za teretni saobraćaj je pominjala sanacija mosta preko rijeke Une te da bi, kada se to uradi, prvo trebalo da bude otvoren privremeno na tri mjeseca. Analiza Instituta koji su u Novom Gradu angažovali potvrdila je da je, prema standardima iz bivše države, nosivost mosta u granicama. Taj materijal su, kako je ranije za “Glas Srpske” istakao načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača, dostavili Hrvatskoj, ali su oni stavili prigovor da to jeste prema tome standardu, ali da su sada dio EU i koriste druge standarde.
 
O razlozima zbog čega ni u ponedjeljak nije odlučivano o ovom pitanju, nije htio više detalja da iznosi ni predstavnik BiH u Mješovitoj komisiji Božo Zovko.
 
- Pričali smo na sjednici i o prelazu između Novog Grada i Dvora, ali još treba da budu ispunjeni određeni uslovi za to. O tome koji su, ne bi mogao da govorim. Nije do nas. Mogu da kažem da se došlo do kraja, ali se još nije završilo. Ovo pitanje ostaje na dnevnom redu, biće tačka i na narednim sjednicama, a nadam se da ćemo i ovo brzo završiti, ali u ovom momentu ne mogu reći kada će to biti - istakao je Zovko za “Glas Srpske”.
 
Ovaj put su, s druge strane, bolje prošli u Kozarskoj Dubici. Od danas bi, a na osnovu odluke Mješovite komisije, trebalo da nakon godinu i po bude ponovo međunarodni putnički saobraćaj preko prelaza koji ih povezuje sa Hrvatskom Dubicom. Načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić istakao je da su odluku o privremenom međunarodnom prometu putnika preko stalnog prelaza za pogranični promet potpisali predsjednici delegacija BiH i Hrvatske u Mješovitoj komisiji.
 
- Ova odluka je bitna za Kozarsku i za Hrvatsku Dubicu, a smanjiće se i gužve na prelazu u Donjoj Gradini - rekao je Reljić i dodao da mu je drago što se mogu čuti najave da postoji realna šansa da bude prekategorizovan u stalni međunarodni prelaz za putnički saobraćaj.
 
Lista
 
Ministarstvo bezbjednosti BiH pripremilo je nedavno prvu verziju novog ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, koja je upućena u fazu konsultacija, prije slanja na adrese zvaničnih institucija. Na listi prelaza za međunarodni robni i putnički saobraćaj je i Novi Grad - Dvor.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )