FOTO: null

Francuski državni institut za nuklearnu bezbjednost saopštio je da radioaktivni oblak koji se iznad Evrope pojavio krajem septembra i početkom oktobra ukazuje na mogućnost neke nuklearne nesreće u Rusiji ili Kazahstanu u tom periodu. Svi uvjeravaju građan

Radioaktivni oblak iznad Evrope registrovan je 27. septembra i mjerne stanice svih zemalja već u prvoj sedmici oktobra potvrdile su prisustvo supstance rutenijuma 106. Oblak je nestao zaključno sa 13. oktobrom.

"Na osnovu svih proračuna niko nije bio ugrožen – ni životna sredina ni zdravlje ljudi, ni tada a ni sada jer ga nema", ističe Maja Eremić iz Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu bezbjednost Srbije.

Iako niko ne navodi tačnu lokaciju gdje je došlo do oslobađanja radioaktivnog materijala, analiza francuskog Instituta za nuklearnu bezbjednost ukazuje da bi to moglo biti između planine Urala i rijeke Volge, što znači ili u Rusiji ili u Kazahstanu. Međutim, obje zemlje to demantuju.

"Zvanično, to još niko nije potvrdio, ni Međunarodna agencija za atomsku energiju ni mi ne možemo da potvrdimo. To su sumnje jedne laboratorije koja jeste kompetentna, ali su sumnje u pitanju", kaže Maja Eremić.

Iako isključuju mogućnost akcidenta u nekom nuklearnom reaktoru, pojava radioaktivnog oblaka sa rutenijumom u atmosferi proteklih nedelja zbunjuje i naučnike.

"Posledica je sigurno nekog nekontrolisanog ispuštanja iz nekog medicinskog procesa, jer se rutenijum koristi za liječenje tumora u oku i istovremeno je moguće da je iz nekog procesa prerade isluženog nuklearnog goriva", objašnjava Miodrag Mesarović iz Srpskog komiteta u Svjetskom savjetu za nuklearnu energiju.

Rutenijuma 106 nema u prirodi, vještački nuklearni materijal nastaje dijeljenjem nuklearnih atoma. Njegovo nedavno otkrivanje u atmosferi, bar za sada, ostaje misterija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )