FOTO: InfoBijeljina

U okviru posjete Beču, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Željka Stojičić posjetila je danas Predstavništvo Republike Srpske u Beču, gdje je razgovarala sa šefom Predstavništva Mladenom Filipovićem.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima Predstavništva, te jačanju kulturne razmjene između institucija i udruženja Republike Srpske i Austrije, sa posebnim osvrtom na unapređenje regionalne saradnje kroz učešće u projektima u oblastima obrazovanja i kulture koji su dostupni kroz fondove pretpristupne pomoći u okviru procesa evropskih integracija.

 
U kancelarijima Predstavništva održan je i sastanak sa predstavnicima srpskih udruženja i zajednica pokrajina u Austriji.

 
„Kulturna razmjena, i aktivnosti srpske zajednice u Beču u oblasti kulture, predstavljaju odličnu osnovu za unapređenje saradnje. Naši umjetnici iz Republike Srpske su rado viđeni gosti u Austriji, a aktivnosti naših mnogobrojnih udruženja u Austriji su većinom usmjerene na promociju naše kulture i identiteta. Naši studenti koji studiraju različite umjetničke odsjeke na Univerzitetu u Beču dodatno doprinose kulturnoj razmjeni. Takođe, aktivnosti Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta u Beču su veoma značajne u smislu očuvanja srpskog jezika, kulture i tradicije“, rekao je Filipović za InfoBijeljina.

 
Predstavništvo Republike Srpske je organizovalo i posjetu jednoj od škola srpskog jezika koju organizuje upravo Srpsko prosvjetno i kulturno društvu “Prosvjeta”.
 
Ministarka je tom prilikom uručila knjige ovoj ustanovi kao znak podrške u radu na očuvanju srpskog jezika i kulture u inostranstvu. 
 
Nakon posjete školi, delegacija je posjetila crkvu Hristovog vaskrsenja u 2. bečkoj opštini, koja predstavlja jedan duhovni i kulturni centar srpske zajednice u Austriji.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )