FOTO: Glas Srpske

Novoformirani Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije počeo je sa radom, a za vršioca dužnosti direktora postavljen je Dragan Štrbac koji poručuje da će nastaviti da rade na projektima koji se odnose na trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, ali i da će pod posebnom lupom biti migrantska kriza.

Republički sekretarijat je uspostavljen novim Zakonom o republičkoj upravi i transformacijom Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica tako da su na Sekretarijat prenesene i sve nadležnosti Ministarstva.

Štrbac je za “Glas Srpske” potvrdio da je u toku izrada programa rada za ovu godinu te da će Sekretarijat nastaviti sve aktivnosti koje je do sada realizovalo Ministarstvo. Osim stambenog zbrinjavanja, prioritet je i obezbjeđivanje zdravstvene zaštite izbjeglicama, raseljenim licima i povratnicima, ali i poslovi koji se odnose na reintegraciju državljana BiH koji se vraćaju u Srpsku po osnovu Sporazuma o readmisiji.

Poseban akcenat u radu biće, kazao je Štrbac, stavljen na predlaganje novih mjera koje imaju za cilj postizanje pozitivnih efekata zakonitih migracija, suzbijanje nezakonitih migracija, te sprovođenju migracionih politika Vlade RS jer su u tim tijelima predstavnici Ministarstva već godinama prisutni.

- Predstavnik Ministarstva je prvo predsjedavao Interresornoj radnoj grupi koja je bila zadužena za pružanje pomoći migrantima u slučaju njihovog ulaska i prolaska kroz Srpsku, koja je formirana prije dolaska prvih migranata, a kasnije je formirano Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije RS, gdje je takođe učestvovao i predstavnik Ministarstva, te se može reći da smo aktivnim učešćem u radu ovih tijela sve vrijeme uključeni u aktivnosti Vlade, koje se odnose na ilegalne migracije na prostoru Srpske - kazao je Štrbac.

Potvrdio je da je u planu i skoriji sastanak sa predstavnicima udruženja koja okupljaju raseljena lica, izbjeglice i povratnike iz RS i FBiH kako bismo razgovarali o aktuelnim pitanjima i projektima.

- Planiran je i obilazak opština sa ciljem nastavka aktivnosti na privatizaciji i otkupu stanova izgrađenih sredstvima Vlade RS, a sve u cilju postizanja trajnih rješenja za izbjeglice i raseljena lica, kao i aktivnosti na vraćanju stanova na kojima ne postoji stanarsko pravo -  nepotraživanih stanova, jedinicama lokalne samouprave, gdje ćemo sa lokalnim rukovodiocima nastojati osigurati da svi sadašnji korisnici, koji pripadaju kategorijama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, nastave da ih koriste sve dok su u stanju potrebe, a da nakon toga, jedinice lokalne samouprave raspolažu stanovima u skladu sa potrebama, po principima Zakona o socijalnom stanovanju, koji će se u toku ove godine naći u skupštinskoj proceduri  zaključio je Štrbac.

Predstavnici udruženja koje okupljaju izbjegla i raseljana lica poručili su da očekuju da će nova republička institucija i vlast ispunili obećanja da će biti nastavljeno rješavanje tih kategorija stanovništva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )