FOTO: Srpskainfo.com

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić ponovo je podigao buru u javnosti svojom izjavom kako bi, u slučaju otcjepljenja Srpske od BiH, zvanični Zagreb trebao odgovoriti slanjem vojske i presijecanjem koridora u Posavini.

Iako više nije aktuelan u politici, Mesić često svojim kontroverznim izjavama podiže buru u regionu, posebno u Srpskoj, piše Srpskainfo.
 
Iako vlast Republike Srpske ne pominje otcjepljenje Srpske od BiH, već insistiraju na poštovanju izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, Mesić se dotakao teme otcjepljenja.
 
Mesić je gostujući na N1 rekao da je u vrijeme dok je on bio hrvatski predsjednik imao u planu da, u slučaju da je Milorad Dodik raspisao referendum o otcjepljenju Republike Srpske od BiHovine, angažuje vojsku kako bi presjekao koridor u Posavini.
 
Na pitanje da li je to savjetovao i sadašnjem hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću, ukoliko bi došlo do takvog scenarija, Mesić je odgovorio da je sam mogao da izvuče pouke iz toga.
 
– On je mogao izvući poruke iz toga kako sam ja vodio Predsjedništvo i bio predsjednik. Međunarodna zajednica me je podržala i meni niko nije prigovorio za to što sam rekao. Ako želimo cjelovitu BiH i ako neko želi razbiti BiH, mi bi sa UN, EU i NATO paktom morali odgovoriti da presiječemo koridor i da se ambicije jednom zauvijek završe – rekao je Mesić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )