FOTO: undefined

Mi njoj "svaka vam čast", ona nama: "To je moj posao". Ima razloga da se hvali, ali to ne čini i zasluge ne prepisuje samo sebi, već čitavom timu koji je te večeri dežurao u Službi za hitnu medicinsku pomoć u Pančevu, iako se ne dešava svakoj medicinskoj sestri, da kao dispečer porodi ženu preko telefona.

Imedicinskoj sestri Hitne pomoći u Pančevu, Biljani Pašalić (49) sa više od 30 godina radnog iskustva, to se desilo prvi put. A ima iza sebe desetak porođaja na nespecifičnim mjestima od porođaja u stanu preko onog poznatog na Pančevačkom mostu do porođaja na benzinskoj pumpi.
 
Noć kao na filmu
Porođaji je, kako kaže za Telegraf, hoće. Talična je rekla bi i nasmijala se ova zdravstvena radnica za ponos.
 
Noć u Hitnoj pomoći kao na filmu dogodila se u subotu, 10. septembra. Biljana Pašalić primila je poziv kao prvi red hitnosti. Porođaj je bio u toku. Radilo se o trudnici iz Starčeva, koja je te večeri, pomoću Biljaninih instrukcija, rodila drugo dijete, djevojčicu. Kada je ekipa Hitne pomoći stigla na adresu, mogla je samo da čuje bebin plač, vidi istovremeni šok i radost ukućana, zbrine mamu i novorođenče i transportuje ih u bolnicu.
 
– S obzirom na to da je to naseljeno mjesto ekipa je krenula odmah po pozivu. Dispečer je za to vrijeme obavezan da uzima sve podatke i da, eventualno, pruži pomoć telefonskim putem porodici ako je malo udaljenije mjesto, što je i bio slučaj. Rečeno mi je da se ženica porađa i da je porođaj u toku. Bila joj je to druga trudnoća – počinje razgovora Biljana i dodaje:
 
– To su uvijek dramatične situacije za porodicu a i za nas to nije baš tako jednostavno, zato što ekipa ne može tako brzo da stigne do mjesta. Obaveza dispečera u tim trenucima jeste da da osnovne podatke i da usmjeri porodicu šta može da uradi najbolje, kako da se ponaša do dolaska ekipe. Nismo zaista očekivali da će to biti porođaj, najmanje da će do dolaska naše ekipe da se završi, ali je sve išlo u tom pravcu.
 
Trudnici je, naime, pukao vodenjak. Prije toga je bila kod ginekologa, koji je rekao da beba neće još “napolje”. Međutim, vodenjak je pukao zbog čega su i pozvali Hitnu pomoć.
 
– U jednom trenutku sam sa druge strane linije čula: “Evo je glava”! Porodica je, naravno, bila uznemirena, kako bi svako od nas reagovao. Davala sam instrukcije porodici, i moram da kažem da je te večeri komunikacija na relaciji Hitna pomoć-pacijent bila odlična, što je jako bitno. Bili su vrlo raspoloženi da na moje instrukcije odrađuju posao, što je bilo jako bitno da bi se porođaj završio korektno i da bude sve u redu. Obično se pacijenti ljute kada im mi postavljamo određena pitanja. Misle da su suvišna. Rekla bih da nijedno pitanje sa ove strane nije suvišno baš zbog toga što dajemo instrukcije šta treba da se radi. Na moje instrukcije oni su odgovorili savršeno, dobro su odradili sve što je trebalo i rođena je jedna zdrava djevojčica, i majka je bila potpuno u redu – priča sagovornica.
 
Sestra izvršavala instrukcije i porodila sestru
Da bi se sve završilo kako treba, neophodna je smirenost i sa jedne i sa druge strane. Ona kao dispečer, medicinska sestra i babica na daljinu, mora u tim trenucima da bude i psiholog.
 
– Vi ne znate ko je sa druge strane žice. Kada je situacija dramatična, svi su jako uznemireni. Dispečer tada mora da insistira na smirenosti porodice, a i on sam mora da bude smiren, kako bi instrukcije bile lagane, a da opet svi čuju i poštuju “naredbe” koje treba da abudu kratke i jasne. “Hajde sada sačekajte. Moram da komuniciram sa najsmirenijim u porodici. Tišina da možemo lijepo da iskomuniciramo. U ovoj situaciji se pojavila rođena sestra porodilje kao najsmirenija i ona je na kraju izvršila taj porođaj, pomoću mojih instrukcija. Bila babica, praktično – kaže Biljana.
 
Na pitanje ko je nju uspio da smiri, kaže:
 
– To je za nas uobičajen posao, ali uvijek postoji osjećaj straha od nekih nepredvidivih situacija. Vi niste tamo da možete da reagujete. Svo znanje koje imate morate u par minuta da prenesete tom nekom ko je tamo. Jako je bitna reakcija porodice, da adekvatno reaguje, da bi Hitna pomoć mogla da nastavi taj rad. U ovom slučaju je zaista bilo dobre komunikacije.
 
Kada je ona porođaj već bio završen na adresu je stigla i ekipa Hitne pomoći, koju su činili doktor Miroslav Tepšić, medicinski tehničar Magda Marinković i vozač Svetozar Grujovski.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )