FOTO: rtvtk.ba

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da su Američka agencija za hranu (FDA) i Evropska agencija za lijekove (EMA) zatražile povlačenje s tržišta lijekova protiv žgaravice koji sadrže “ranitidin”, građani su zabrinuti, posebno oni koji su redovno posezali za ovim lijekom. No, stručnjaci tvrde da razloga za paniku nema.

Doktor Nermin Salkić, gastroenterolog iz Kliničkog centra u Tuzli, kazao je za „Avaz“ da je “ranitidin” kao lijek u upotrebi već 40 godina te da je zasigurno svaki građanin bar nekada popio lijek pod komercijalnim nazivima “ranital”, “ranisan”, “ranobel”...

- “Ranitidin” je pogodan za korištenje u brojnim stanjima koja su povezana s povećanom kiselošću želuca, dakle žgaravice, dispepsije te čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.Predstavlja jedan od često korištenih lijekova u ovu svrhu. Povučen je zbog sumnje da ima mogući štetan utjecaj nađene količine nečistoće NDMA - kazao je Salkić.

Stručnjaci tvrde da se svi lijekovi na bazi “ranitidina” još istražuju te da bi se i drugi lijekovi mogli naći na zabranjenoj listi. Salkić pojašnjava da lijek “ranitidin” služi za kratkotrajnu primjenu te da uzimanje ovog lijeka daje slične doze NDMA, koji se nalazi i u suvomesnatim proizvodima koje svakodnevno koristimo.

Male količine
- Već nakon pet dana redovnog uzimanja gubi efikasnost. Ovo je vrlo bitno napomenuti, jer povremeno uzimanje “ranitidina”, čak i ako ima tragove NDMA, ne bi trebalo biti štetno. No, za one koji ovaj lijek uzimaju redovno, preporučljivo je da nastave tretman s novijom, boljom i značajno efikasnijom grupom lijekova, poznatih kao inhibitori protonske pumpe. Na našem tržištu mogu se naći “rabeprazol”, “pantoprazol”, “lansoprazol” i “esomperazol”, koji su mnogo efikasniji i sigurniji čak i u dugotrajnoj primjeni - istakao je Salkić, dodavši da i oni koji su godinama uzimali “ranitidin” nemaju razloga za brigu, jer su količine NDMA veoma male.
Toksična supstanca za jetru
N-nitrozodimetilamin ili NDMA poznat je i kao sporedni proizvod različitih procesa i u malim količinama se redovno nalazi u pojedinim namirnicama, posebno onima koje uključuju konzerviranje, dimljenje ili sušenje.

- Redovno je prisutan u suvomesnatim proizvodima i jedan je od glavnih razloga zašto ljekari njihovo redovno korištenje snažno obeshrabruju. Osim ostalih toksina koji se mogu naći u suhomesnatim proizvodima, NDMA je poznat kao vrlo toksična supstanca, posebno za jetru, kao i za druge organe - pojašnjava Salkić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )