FOTO: PLIVAzdravlje.hr

Svi osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS, koji se u narednom periodu spremaju za put ili ljetovanje u inostranstvu, imaju mogućnost da se u slučaju potrebe liječe u više evropskih zemalja.

"Osigurana lica za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu mogu da koriste zdravstvenu zaštitu Fonda u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć, i to u onim zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju", istakli su za "Nezavisne" u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Kazali su da BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Rumunijom, Belgijom i Luksemburgom.

"Takođe, i osiguranici koji putuju u Poljsku, Češku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje FZO ne izdaje obrasce jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano, odnosno treba da pokažu pasoš BiH", rekli su u Fondu.

Prema njihovim riječima, prije polaska na put osiguranik treba da od svog porodičnog doktora dobije uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put. Naveli su da se osiguranicima može izdati uvjerenje čak i ako boluju od nekih hroničnih i akutnih bolesti, ako se ne nalaze u stanju koje će zahtijevati liječenje ili smještaj u bolnicu odmah po dolasku u inostranstvo.

Pojasnili su da na osnovu dokaza o sposobnosti za put nadležne poslovnice Fonda izdaju odgovarajuće ino-obrasce.

Naglasili su da se izdavanje ovih obrazaca ne naplaćuje, ali se plaća uvjerenje o zdravstvenom stanju koje izdaje porodični ljekar.

"Prema našem cjenovniku, izdavanje ovog uvjerenja je pet KM, s tim da svi oni koji su oslobođeni participacije ne bi trebalo ništa da plate", kazali su u Fondu.

Napomenuli su da Fond izdaje ove obrasce ne samo zbog odlazaka u inostranstvo iz privatnih razloga, već i u drugim slučajevima kao što je redovno školovanje u inostranstvu, upućivanje osiguranika na rad ili stručno usavršavanje i slično.

"Ovaj obrazac, kada je u pitanju privremeni boravak u inostranstvu iz privatnih razloga, može se izdati za period do 60 dana u toku jedne godine", navode u Fondu, te dodaju da s ino-obrascem osiguranici za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju uslugu, te ako im zatreba hitna medicinska pomoć troškove će snositi FZO RS.

Naglasili su da ino-obrazac nije isto što i putno osiguranje jer pokriva hitne slučajeve, dok putno obrazovanje pokriva i neke druge rizike.

Dodali su da je Fond u 2018. godini izdao 52.035 ino-obrazaca, što je, kako kažu, za sedam odsto više nego u 2017. godini.

Lista zemalja
Srbija
Crna Gora
Hrvatska
Sjeverna Makedonija
Slovenija
Mađarska
Turska
Holandija
Austrija
Njemačka
Italija
Rumunija
Belgija
Luksemburg
Poljska
Češka
Slovačka
Velika Britanija

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )