FOTO: Glas Srpske

Želja vlasti samoproglašenog Kosova da po pitanju eventualnog ukidanja carinskih taksi i otvaranja tržišta za robu iz BiH uspostave blisku vezu sa Sarajevom, a da u tome izostave Republiku Srpsku, apsurdna je i nemoguća, jer za razvoj bilateralne saradnje sa ovom zemljom moraju imati i saglasnost srpskih predstavnika.

Ocijenili su to u petak zvaničnici i privrednici u Republici Srpskoj, povodom izjave predsjednika pokreta Samoopredjeljenje i kandidata za novog premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da će pitanje nametnutih taksi na proizvode iz Srbije sa Beogradom biti riješeno na bazi reciprociteta, a da, kada je o BiH riječ, Sarajevo ne bude tretirano na isti način. Kurti je naveo da ne želi da Republika Srpska bude prepreka u dobrim odnosima između Albanaca i Bošnjaka. Kako tvrdi, on je primijetio da su od 52 preduzeća iz BiH, koja plasiraju robu na tržištu Kosova i Metohije, 47 iz Srpske, pa će to pitanje najprije razmotriti sa ekspertima u novoj vladi.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić (SNSD) rekla je “Glasu Srpske” da se u tim izjavama Aljbina Kurtija ne može zaključiti da postoji bilo kakva promjena dosadašnje politike koja bi išla u pravcu smirivanja napetosti u tom dijelu Srbije.

- Ono što posebno pada u oči je da je slučaj Kosova i Metohije sa njegove strane i dalje tretiran kao “sui generis”, odnosno poseban i specijalan, gdje se svjesno zanemaruje da se radi o teritoriji Srbije. Zbog toga Kurti nastoji potpuno razdvojiti i pitanje odnosa prema Beogradu i Sarajevu, želeći uspostavu bliske saradnje sa Sarajevom, ali ne i sa Republikom Srpskom i Banjalukom, što je potpuni apsurd - navela je Majkićeva i naglasila da koliko god to bila želja kosovskih Albanaca, oni se moraju pomiriti s tim da za razvoj bilateralne saradnje sa BiH moraju imati i saglasnost srpskih političkih predstavnika.

Slično misli i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić, koji je za “Glas Srpske” rekao da institucije samoproglašenog Kosova mogu donijeti odluku da ukinu takse BiH bez obzira na stav Srpske ili ih zadržati, ali je nemoguće da podijele u BiH kriterijume.

- Srpska im je prepreka jer podržava Srbiju u političkom procesu i ovo je sve politička priča, u kojoj nema ekonomskog rješenja - smatra Vasić.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da od početka cijeli proces uvođenja ovih taksi prati niz nelogičnosti. Kao primjer je naveo to što je odluka jednostrana, da su time narušeni međunarodni ugovori u slobodnoj trgovini, kao i da još, nažalost, nije bilo nijedne reakcije nadležnih u Evropskoj komisiji, iako su prekršeni međunarodni sporazumi. Istakao je da je cijela privreda kolateral političke volje na putu ostvarenja političkih ciljeva vlasti takozvanog Kosova.

- I ove Kurtijeve izjave su nelogične, jer kada bi takse bile prilagođene samo firmama iz RS, bilo bi ih nemoguće primijeniti, jer se BiH posmatra kao jedinstveno tržište, pa je nemoguće sa jednog dijela uvesti ili ukinuti takse. Međutim, kada su u pitanju kosovske vlasti, ništa nas više ne može ni iznenaditi - dodao je Blagojević.

Šteta
Vladimir Blagojević kaže da i ukoliko jednog dana dođe do ukidanja carinskih taksi, koje su vlasti u Prištini uvele u novembru 2018. godine, kompanije iz Republike Srpske imaće problema da se vrate na to tržište. Sa druge strane, podaci Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokazuju da su ove takse BiH do sada koštale oko 108 miliona maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )