FOTO: null

Kurdi su u ponedeljak u velikom broju glasali na referendumu o nezavisnosti iračkog Kurdistana, zanemarujući pritisak Bagdada, prijetnje Turske i Irana i međunarodna upozorenja da bi taj potez mogao zapaliti još jedan sukob u ionako nemirnoj regiji.

Odziv među 5,2 miliona birača iznosio je 78 posto, objavila je televizija Rudav sa sjedištem u Erbilu, te najavila da će odbor za održavanje referenduma objaviti konačne rezultate u roku od tri dana.

Od birača je zatraženo da odgovore na pitanje: "Želite li da Kurdistanska regija i kurdistanski krajevi izvan regije postanu nezavisna država?", a očekuje se da će rezultati pokazati golemu većinu potvrdnih odgovora.

Referendum nije obavezujući, u prvom je redu namjenjen da potvrdi mandat vođi kurdske regionalne vlade Masudu Barzaniju za vođenje pregovora o nezavisnosti te naftom bogate regije.

Za iračke Kurde, dio najveće etničke grupe koja je ostala bez države nakon što se Osmanlijsko carstvo srušilo prije jednog vijeka, referendum je ponudio istorijsku priliku da se izjasne za nezavisnost uprkos intenzivnom međunarodnom pritisku.

"Vidjeli smo najgore stvari, vidili smo nepravde, ubistva i blokade", rekao je Talat čekajući da glasa u regionalnom glavnom gradu Erbilu, dok je grupa žena u šarenim kurdskim haljinama izašla iz škole pokazujući svoje prste obojene mastilom, znakom da su obavile glasanje.

U selu Šeik Amir, dugi redovi kurdskih boraca čekali su na glasanje u bivšoj školi. Većina je iz zgrade izlazila nasmijana, pokazujući prste zamrljane mastilom.

U etnički mješovitom gradu Kirkuku Kurdi su pjevali i plesali dok su odlazili na glasačka mjesta.

Ali, kurdski referendum izazvao je sasvim suprotno raspoloženje u ostatku Iraka i okolnim državama.

Irački premijer Haider al-Abadi na državnoj je televiziji kurdski referendum nazvao "neustavnim" i poručio da iračka vlada neće prihvatiti njegov rezultat, kao ni međunarodna zajednica.

Turski predsednik Erdogan najavio je skoro zatvaranje kopnene granice prema iračkom Kurdistanu i zaprijetio obustavom izvoza nafte preko Turske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )