FOTO: Informer

NJUJORK - Saradnik u američkom Savjetu za međunarodne odnose i bivši član Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Čarls Kupčan otvoreno se u "NJujork tajmsu" zauzeo za razgraničenje, odnosno podjelu Kosova i Metohije.

Kupčan podržava takvu ideju i tvrdi da je riječ o "mirnom tipu etničkog čišćenja", ali smatra da bi to bio presedan i da ne bi trebalo da se odnosi na slične situacije u regionu, već samo na Kosovo i Metohiju i Srbiju. 

U kolumni "Uvredljivi plan za Balkan koji bi SAD trebale da podrže" Kupčan navodi da je "moralno uvredljivo" rješenje, ipak, "ispravan izbor, jer u ovom slučaju pragmatizam mora nadjačati principe". 

Kupčan priznaje da prijedlog o prekrajanju granica ima snažne protivnike - njemački kancelar Angela Merkel izričito odbija ideju o podjeli Kosova i Metohije. 

Mnogi mediji prenose procjene političkih analitičara da bi i Republika Srpska mogla da zatraži pravo na samoopredjeljenje, a onda i Albanci u Makedoniji. 

U svom tekstu Kupčan upućuje na određene znakove koji, prema njegovoj procjeni, sugerišu da ni EU ni SAD više nisu bezuslovno protiv takvog dogovora na Kosovu i Metohiji. 

I savjetnik predsjednika SAD Donalda Trampa za nacionalnu bezbjednost DŽon Bolton dao je do znanja da bi Vašington mogao dati svoj blagoslov za takvo rješenje. 

SAD više ne isključuju prekrajanje granica, što je donedavno bilo apsolutni tabu, navodi se u tekstu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )