FOTO: GlobalCir

Završena je sjednica Kriznog štaba Srbije, prva od detektovanja novog, britanskog soja, virusa korona u ovoj državi, a odlučneo je da nema popuštanja mjera.

"Zasad nema ukidanja protivepidemijskih mera", navela je dr Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je rekla da je takva odluka donijeta na osnovu sagledavanja učestalosti oboljevanja od korona virusa, imajući u vidu da su, iako se bilježi stabilnija situaciju, brojke i dalje na visokom nivou.

Dodala je da se ne može reći do kog datuma konkretno će mjere ostati na snazi, jer se ne zna kakva će biti epidemiološka situacija narednih dana.

"Nadamo se svi i želimo da brojevi budu manji i čekamo dan kada će taj broj biti nula, ali najzad više nemamo samo pasivnu borbu protiv virusa, sad imamo vakcinu i ta borba je aktivna", rekla je Kisić novinarima.

Upitana za predstojeću utakmicu Lige Evrope, Crvene Zvezde - Milan, 18. febuara, rekla je da, imajući u vidu epidemiološku situaciju, Krizni štab nije omogućio popuštanje bilo kakvih mjera, pa tako ni mogućnost utakmice sa publikom.

Kisić je rekla i da je do sada vakcinisano više od 415.000 ljudi, te da da postoji velika zainteresovanost građana za imunizacijom.

Krizni štab, prema njenim riječima, prati učestalost neželjenih reakcija poslije vakcinacije, i prenijela da je do sada bilo tri takvih slučaja.

To je, dodaje, 0,7 odsto na 100.000.

Što se tiče onih koja su imali reakcije, radilo se o slučajevima koja su zahtijevala hospitalizaciju, to jest radilo se o hematomu, linfadenitisu, te jednoj alergijskoj reakciji.

"Ni u jednom momentu osobe nisu bile u životnoj opasnnosti. Vrlo brzo je sanirano njihovo zdravstveno stanje", objasnila je ona.

Krizni štab danas je donio i odluku da se štićenicima gerontoloških centara, koji su prošli kompletnu vakcinaciju omogući posjeta u kontrolisanim uslovima, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Kisić je podsjetila da su štićenici i osoblje u gerontološkim centrima bili prioriteti u vakcinisanju i da je među štićenicima vladala visoka zainteresovanost.

"Zahvaljujući vakcinaciji i velikom odzivu stvoreni su uslovi za takvu odluku. Oko 6.500 štićenika primilo je jednu dozu vakcine, a negde je sprovedena i kompletna vakcinacija sa dve doze", objasnila je ona.

Kisić-Tepavčević rekla je da se u nekim centrima, u kojima ima oboljelih, čeka stabilizacija situacije za sprovođenje vakcinacije.

Ona je konstatovala da se sada vide rezultati odgovornog ponašanja u prethodnom periodu.

Nije ukinuta ni mjera koja se odnosi na obavezan negativan PCR test za ulazak u Srbiju iz Mađarske.

Kisić Tepavčević rekla je da se sve promjene prate.

Ona je rekla da se još uvijek ne zna dužina trajanja imuniteta poslije preležane bolesti i vakcine, ali da je i dalje važno sprečiti širenje virusa.

"Trebalo bi da bude vakcinisamo 1.500.000 i 2.000.000 ljudi u našoj zemlji da bismo dostili taj nivo kolektivnog imuniteta i da zaustavimo epidemiju", rekla je ona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )