FOTO: null

Koštani uzorci iz BiH najvjerovatnije će biti diplomatskom poštom slati u Hag kako bi bili obrađeni u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) koja je nedavno izmjestila svoje sjedište iz Sarajeva.

Sa tim načinom rada nisu saglasni predstavnici institucija Srpske uključenih u proces traganja za nestalima i njihove identifikacije koji smatraju da bi analize trebalo da budu rađene u BiH.

Identifikacija tijela stradalih u ratu u zastoju je jer je ICMP krajem 2017. godine jednostrano izmjestio DNK laboratoriju i 7.000 bioloških uzoraka iz BiH u Hag gdje je sada njeno sjedište. Kako bi problem bio riješen, delegacija BiH posjetiće 12. aprila DNK laboratoriju u Hagu i sa predstavnicima ICMP-a pokušati da se dogovori o nastavku identifikacije nestalih.

Srpski član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić i član delegacije koja će putovati u Hag kaže da je najvažnije da se proces identifikacije odvija bez zastoja i da je planirano da koštane uzorke šalju diplomatskom poštom u Hag, gdje bi ih ICMP obradio i potom poslao nalaz u BiH.

- Delegacija BiH ide u dvodnevnu posjetu Hagu da vidi izmještenu laboratoriju i uslove u kojima su smješteni uzorci - kazao je Perišić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Milorad Kojić smatra da je nekorektno da uzorke šalju u Hag kada je analizu moguće obaviti u entitetima.

- Poniženje je za žrtve i njihove porodice da to ide poštom. U Zavodu za sudsku medicinu RS mogu raditi identifikacije i izolovati profile iz koštanih uzoraka. Nakon završetka rada ICMP-a u BiH trebalo je da budu korektni u odnosu na žrtve i te poslove da daju entitetima, a ovako samo usporavaju proces traženja nestalih, koji je ionako u zastoju - rekao je Kojić i dodao da je Savjet ministara BiH u delegaciju koja ide u Hag trebalo da uvrsti i predstavnike institucija RS i FBiH.

Delegaciju čine ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i članovi Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih lica BiH Nikola Perišić, Amor Mašović i Marko Jurišić. Savjet ministara je ovlastio delegaciju za pregovore u Hagu.

- Tražimo da budu riješena pitanja zaštite ličnih podataka građana nad kojima nadzor mora imati BiH. To je naročito uslovljeno činjenicom da su porodice nestalih osoba dale povjerenje predstavnicima ICMP-a da obrađuju podatke, ali ih nisu ovlastile da te podatke iznose van granica BiH. Radi se o uzorcima od oko 70.000 građana BiH koji predstavljaju biološke podatke i koji bi mogli biti zloupotrijebljeni, zbog čega tim BiH želi da obezbijedi punu zaštitu prava naših građana - istakli su u Savjetu ministara.

Govoreći o zabrinutosti da može doći do zloupotrebe, Perišić kaže da su u ICMP-u više puta govorili da ne podliježu zakonima u BiH i da imaju diplomatski status.

- ICMP je to iskoristio i izmjestio laboratoriju u Hag, a kao razloge su naveli smanjenje uzoraka podnesenih za testiranje i nepostojanje ugovora između njih i BiH. Oni tvrde da imaju pojedinačne ugovore sa davaocima bioloških uzoraka i da nemaju nikakvu obavezu prema domaćim institucijama - istakao je Perišić.

Revizija kosturnica

Proces revizije slučajeva neidentifikovanih posmrtnih ostataka koji se nalaze u kosturnicama usporen je upravo zbog preseljenja DNK laboratorije.

Nikola Perišić je naveo da bi ICMP do kraja maja trebalo da objavi podatke o reviziji koju su sproveli u kosturnicama i mrtvačnicama.

-  U ICMP-u očekuju da će revizijom biti prepolovljen broj čuvanih posmrtnih ostataka - kazao je Perišić.

ICMP izvještaje o reviziji sa preporukama o daljim koracima treba da dostavi tužilaštvima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )