FOTO: RTRS

Premijer Italije Đuzepe Konte obratio se građanima u direktnom TV prenosu i predstavio dekret koji predviđa nove restriktivne mjere koje će važiti narednih 50 dana, uključujući novogodišnje i božićne praznike.

Konte je rekao da se kriva zaraze u Italiji, zahvaljujući dosadašnjim mjerama, kreće na bolje, bez obzira na veliki broj preminulih.

Naglasio je da Italijani, ukoliko žele da izbjegnu treći talas epidemije, moraju da se pridržavaju svih mjera koje stupaju na snagu od petka.

Nove mjere podrazumijevaju božićne praznike kakve Italijani ne pamte do sada.

Policijski čas u novogodišnjoj noći

Italija ostaje podijeljena na tri zone: žutu, narandžastu i crvenu.

Na dan Božića, 25. decembra kao i za Sveti Stefan 26. decembra i 1. januara biće zabranjeno kretanje iz opštine u opštinu a od 21. decembra do 6. januara biće zabranjeno i kretanje između regiona i odlazak u vikendice.

Skijališta u Italiji ostaju zatvorena od petka 4. decembra do 6. januara, kao što će biti zabranjena i krstarenja.

Italijani koji će otići u inostranstvo kao i osobe sa stalnim boravkom u Italiji, nakon povratka u zemlju moraće da se podvrgnu karantinu što važi i za strane državljane koji ulaze u Italiju iz bilo kog razloga.

Novi dekret potvrđuje policijski čas od 22.00 do 05.00 časova, dok će u novogodišnjoj noći biti produžen do 07.00.

Podrazumijeva se, podvukao je Konte, da su kretanje u zemlji kao i odlazak u inostranstvo mogući iz neodložnih razloga koji mogu biti zdravstveni i poslovni kao i povratak u mjesto prebivališta i stalnog boravka.

Premijer je podvukao da je Italija demokratska država koja ne može da naredi svojim građanima koga će primiti u svoje domove na dan Božića ali da im toplo preporučuje da taj dan provedu samo sa bliskim i užim članovima porodice.

Dekret će važiti 50 dana

Srednje škole ostaju zatvorene i očekuje se povratak svih učenika u klupe 7. januara. I prodavnice ostaju otvorene do 21.00 časova, dok će u tržnim centrima biti zatvorene za vikend.

Restorani će u žutim zonama biti otvoreni za ručak, što znači da će moći da se organizuju božićni ručkovi uz zatvaranje u 18.00 časova, dok će u narandžastim i crvenim zonama biti moguće, kao i do sada, naručiti hranu iz restorana ili je odnijeti kući. Restorani i hoteli ostaju zatvoreni u novogodišnjoj noći.

Konte se nada da će čitava Italija moći da postane žuta zona već sredinom decembra, a ministar zdravlja Roberto Speranca će na osnovu nedjeljne statistike koja se tiče krivulje zaraze potpisati u petak nove mjere koje bi zaista mogle da dovedu do toga da već od nedjelje narandžaste zone postanu žute, a crvene narandžaste.

Novi dekret koji stupa na snagu sutra, važiće 50 dana dok je do danas svaki novi dekret imao dužinu trajanja od mjesec dana, tako da je moguće da će ovaj dekret, uz praćenje situacije, moći da se produži i do 15. januara.

Predstavnici pojedinih regiona smatraju da su mjere pretjerane 

Novom dekretu prethodila je duga diskusija sa predsednicima regiona, a Luka Zaja, predsjednik regiona Veneto, kao i Đovani Toti, predsjednik regiona Ligurija, smatraju da su ove mjere pretjerane. 

- Sa skoro hiljadu preminulih u jednom danu nezamislivo je bilo kakvo ublažavanje mjera. Danas je u Italiji preminulo skoro 1.000 ljudi, trebalo bi da se zamisle svi oni koji ne razumiju ove mjere i smatraju ih previše rigoroznima - rekao je ministar za regionalne poslove Italije Frančesko Boćia.

Komesar za urgentna pitanja Italije Domeniko Arkuri izjavio je da je žrtva Italijana bila korisna i da se kriva zaraze spušta, te da baš sada građani ne smiju da se opuste jer ako se to desi treći talas je neizbježan.

- Svjestan sam da su mjere vezane za Božić vrlo rigidne i teško ih je prihvatiti ali trebalo bi da ih prihvatimo misleći da se ovakav Božić više nikada neće ponoviti - istakao je Arkuri.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )