FOTO: radiosarajevo

Iako u Republici Srpskoj još ni na vidiku nema zvanične inicijative za uvođenje obaveznih napojnica konobarima, kao što je praksa u mnogim zemljama, ugostitelji to smatraju dobrom idejom, čija bi realizacija poboljšala njihov status pa čak i smanjila odliv radnika.

Iz ugostiteljskih objekata poručuju da do sada nisu razgovarali o ovoj temi, ali da svakako podržavaju legalizaciju bakšiša u toj branši.
 
- Inspektori kažnjavaju svaki višak novca koji zateknu u kasi ili novčaniku konobara, koji bakšiš drže po džepovima ili u nekim posudama. Podržavam legalizaciju napojnica, odnosno, da se kroz sam račun radnici dodatno stimulišu - kaže predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeca” Dalibor Šajić.
 
On dodaje da su plate ugostiteljskih radnika u okruženju mnogo veće, zbog čega veliki broj restorana u Srpskoj muku muči sa nedostatkom konobara.
 
- Možda bi legalizacija bakšiša donekle i zaustavila talas odlaska radnika - navodi Šajić.
 
Isto misli i predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić, koji ističe da dobre usluge i manire konobara treba nagraditi, ali i da se napojnica mora zaslužiti.
 
- Tu inicijativu kod nas će teško biti realizovati. Međutim, ako do nje dođe, svakako ću je podržati - kaže Hadžić i dodaje da bi poslodavci tokom ljeta trebalo da naprave i određene stimulanse za osoblje,     da im radnici ne bi masovno odlazili na primorje.
 
Ekonomista Zoran Pavlović smatra da napojnica ustvari treba da bude stvar zbog koje će gosti imati kvalitetniju uslugu.
 
- Ugostitelji bi mogli da definišu i dogovore se da je, recimo, bakšiš poželjan i ne manji od pet odsto, ali da prvenstveno zavisi od kvaliteta usluge koje gosti dobiju - smatra Pavlović.
 
I dok su ovdašnji konobari daleko od obaveznog bakšiša, u Srbiji se uskoro očekuje da bude uvršten u račun. Ako je suditi prema nedavnoj izjavi ministra finansija Siniše Malog, Srbija bi mogla da legalizuje napojnicu i to u iznosu deset odsto računa.
 
U SAD napojnica je godinama obavezna i iznosi četvrtinu računa. Mnogi to stavljaju na račun, ali ako gost nije zadovoljan, može dati i manje. Najmanje se ostavlja konobarima u Njemačkoj, oko tri odsto, dok je u skupim londonskim restoranima uobičajeno ostaviti čak i 15 odsto. I u Brazilu i Argentini se očekuje 15 odsto, a u Ekvadoru, Boliviji i Peruu ispod deset odsto. U Aziji je nekada bilo nezamislivo platiti iznad cijene a danas se, pod američkim uticajem u restoranima ostavlja oko deset odsto.
 
U Koreji, Tajvanu, Singapuru i Nepalu ne očekuje se napojnica, dok je u Kini zabranjena zakonom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )