FOTO: unsplash.com

Konobarima u Hrvatskoj se neto plate kreću od 1.000 do 1.200 evra. U Austriji, pak, imaju platu od 2.500 do 3.000 evra neto.

Iako je od 1. maja 2024. ugovoreno povećanje minimalne osnovne plate u prosjeku za 17 posto za osnovna ugostiteljska zanimanja, a isto važi i za sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnostima smještaja i pripreme i serviranje hrane, ovo će biti teško sprovesti u praksi. Iako je Ministarstvo rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike donijelo odluku o produženju primjene novog Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, ne postoji mehanizam koji bi obezbijedio da se minimalne zarade zaista povećaju za sve u turizmu.
 
Kako je saopšteno iz Hrvatske organizacije poslodavaca sa turističkim sindikatima, povećanje osnovnih bruto plata bez dodataka zaposlenima u ugostiteljstvu dogovoreno je u četiri razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 11 do najviše od 20 odsto. Tako je za prva dva razreda, koji se odnose na čistačice, spremačice, portire, nosače prtljaga, odnosno sobarice, pomoćne konobare, pomoćne kuvare, pomoćne recepcionere, pomoćne poslastičare i slično, dogovoreno je povećanje bruto zarade za 20 odsto i iznosi 840, odnosno 850 evra. Za konobare, kuvare, poslastičare i recepcionere ugovoreni iznos od 880 evra - povećanje od 16 odsto, a za konobare specijaliste, kuvare specijaliste i slično - povećanje minimalne bruto zarade za 11 odsto i iznosi 980 evra.
 
"U Hrvatskoj plate u ugostiteljstvu i turizmu i dalje niske"

Sad je glavno pitanje kako će osigurati da svi poslodavci poštuju ovu odluku Ministarstva rada.
 
"To će biti teško. Inspekcija rada nema dovoljno zaposlenih da obilaze 70.000 ugostitelja i provjere da li poštuju takvu odluku. Tamo gdje imamo sindikate, poslodavac ne može da izbjegne odluku i moraće svima da poveća minimalnu zaradu. Ali problem su svi ostali ugostiteljski objekti, čiji zaposleni nemaju sindikate", rekao je Andrić za 24sata.

Takođe, dodaje, mnogo je poslodavaca u turizmu čiji zaposleni rade na crno.
 
"U Hrvatskoj su plate u ugostiteljstvu i turizmu i dalje male. Konobarima se neto plate kreću od 1.000 do 1.200 evra. U Austriji, pak, imaju platu od 2.500 do 3.000 evra neto, kuvari u Hrvatskoj su plaćeni od 1.600 do 2.200 evra, a u Austriji 3.000 do 4.000 evra. Ako ne podignemo plate, bićemo svedeni na to da će za nas raditi samo ljudi iz trećih zemalja. Krivi su poslodavci što ih toliko moramo da uvozimo, a krive su i agencije koje dovode te ljude iz nekog sela gdje nikada nisu radili i ne znaju jezik. Tražimo od Vlade da uvede obrazovanje da naučimo barem osnove hrvatskog", kaže Andrić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )