FOTO: null

Hrvatska predsednica dovela u pitanje razmjere ustaškog zločina u zloglasnom stratištu. Istoričar Predrag Marković: Po svim procjenama to je jedan od pet najvećih logora

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ponovo je uzburkala duhove prošlosti i relatizovala ustaške zločine izjavom da treba utvrditi "pravu istinu" o stradanju u Jasenovcu. Ona je podržala inicijativu da se formira međunarodna komisija za utvrđivanje broja žrtava u najzloglasnijem logoru smrti NDH.

Sporna ideja potekla je od Ivana Zvonimira Čička, osnivača Hrvatskog helsinškog odbora i izaslanika hrvatske predsednice na komemoraciji u Jasenovcu. Čičak je, između ostalog, rekao da je komisija potrebna jer Srbija "manipuliše brojem žrtava i nikada joj nije dovoljno". Kazao je i da nije tačna izjava Ognjena Krausa iz zagrebačke Jevrejske opštine da se zna broj ubijenih i istina o Jasenovcu.

Pružajući podršku Čičkovom predlogu, Kitarovićeva je rekla da treba "da se tačno utvrdi prava istina, jer samo istina može pomoći da se pomaknemo naprijed".

Njena izjava izazvala je oštre reakcije, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji.

- Pitam se da li bi Angela Merkel pratila njen primjer i predložila isto za Aušvic ili neki drugi koncentracioni logor - rekao je Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu.

Srpski istoričar i potpredsednik SPS Predrag Marković kaže da se "nijedan ozbiljan faktor u Srbiji više ne bavi brojkama kad je riječ o stradanju u Jasenovcu":

- Ako se prihvate najniže procjene, koje podržava i hrvatska vlada, i dalje je riječ o jednom od pet najvećih logora smrti i jedinom logoru "domaće radinosti" kojim nisu upravljali nacisti. A upravo u njemu su ljudi ubijani na dotad neviđene načine. Ako uzmemo kao tačnu brojku od stotinjak hiljada žrtava oko koje se slažu sve hrvatske institucije, to je i dalje više nego u Dahauu ili Mauthauzenu.

Poslanik hrvatske opozicione SDP Bojan Glavašević kazao je da Grabar Kitarovićeva relativizuje Holokaust, "jer to je ono što se događalo u Jasenovcu":

- Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija - napisao je Glavašević na "Tviteru".

Djeca u logoru smrti

Muzej žrtava genocida u Beogradu registrovao je imena više od 88.000 žrtava Jasenovačkog logora, a hrvatska vlada zvanično je prihvatila broj od 83.000 stradalih. Istoričar Dragan Cvetković iz Muzeja žrtava genocida procjenio je ukupan broj žrtava u Jasenovcu na između 122.000 i 130.000 ljudi.

Nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman svojevremeno je tvrdio da je u tom logoru stradalo oko 30.000 ljudi, ali je kasnije ipak pominjao 30.000-40.000 Srba i oko 30.000 Jevreja. Posle Drugog svjetskog rata Anketna komisija Zemaljske komisije Hrvatske zaključila je da je u Jasenovcu ubijeno "otprilike 700.000 ljudi", a Međunarodnom sudu u Nirnbergu, Hrvatska je prijavila da je u Jasenovcu ubijeno 600.000 ljudi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )