FOTO: nezavisne.com

Privatnost u 2021-oj godini je gotovo fiktivan pojam jer za besplatne igre, aplikacije i servise prodaju se informacije oglašivačima (i drugim firmama).

Svejedno, početkom iduće godine ćemo svi imati daleko bolji uvid u to koliko nas koja aplikacija prati i što sve zna o nama. Kako ćemo pripaziti na to? Preko Google Play Trgovine.
 
Naime, Google će već u drugom mjesecu naredne godine ubaciti novu sekciju u Google Play Trgovinu u kojoj će se za svaku aplikaciju dobiti uvid o tome koliko ista štiti privatnost korisnika čak i prije nego se instalira.
 
Ta sekcija će se zvati "Sigurnost podataka" te će na transparentan način pružati potencijalnim korisnicima informacije o tome kako će koja aplikacija prikupljati podatke o korisnicima. Za ovu novu funkciju nećete morati imati Android 12, nego će se Google Play Trgovina sama nadograditi i dodati novu sekciju.
 
Google će paziti je li aplikacija koristi sigurne enkripcije korisničkih podataka, prati li uslove koje je Google postavio te je li se aplikacija možda kosi s nekim svjetskim sigurnosnim standardima za zaštitu privatnosti.
 
Dodirom na novu sekciju u Google Play Trgovini, korisnici će dobiti uvid i u vrste podataka koje će aplikacija prikupljati (kontakti, lokacija, privatne informacije…) te uvid u to može li korisnik dozvolama ograničiti aplikaciji da ne prikuplja informacije ili ne.
 
Početkom iduće godine Google će se detaljnije oglasiti o novoj opciji te ne sumnjamo da će je itekako promovisati iako su upravo oni više puta osuđeni od strane regulatornih agencija za nepoštene poslovne prakse i krađu informacija o korisnicima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )