FOTO: profitiraj.ba

Kupovina preko interneta u Srpskoj je prošle godine porasla, pa je tako 2,5 odsto više internet populacije naručivalo proizvode ili usluge za privatne potrebe putem interneta, nego u prethodnoj godini.

Razultati istraživanja Republičkog zavoda za statistiku pokazali su istovremeno da su ponašanje i navike kupaca na internetu ostali manje-više nepromijenjene u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu.

– Putem interneta, stanovnici Republike Srpke najčešće kupuju odjeću i sportske proizvode – 66 odsto i to od domaćih prodavača u 82,5 odsto slučajeva. Za te svrhe najčešće su trošili do 200 KM, u 82,6 odsto slučajeva i pri tom je 74,8 odsto kupaca na internetu realizovalo narudžbe jednom ili dva puta tokom godine – navodi se u nacrtu Strategije razvoja elektronske uprave RS, koju je nedavno utvrdila Vlada RS.
Rezultati istraživanja pokazuju i da je u 2017. godini oko 23 odsto preduzeća u Srpskoj primalo narudžbe za proizvode i usluge putem veb-sajta, aplikacija ili putem elektronske razmjene poruka, dok je svega njih 2,5 odsto slalo narudžbe za proizvode i usluge putem veb sajta, aplikacija ili elektronske razmjene poruka.

Oko 64,6 odsto anketiranih preduzeća uopšte ima izrađenu internet stranicu, a očekivano, korišćenje računara, pristup internetu i posjedovanje internet stranice je najzastupljenije kod preduzeća iz oblasti informisanja i komunikacija, dok je najmanja zastupljenost IKT kod preduzeća koja se bave saobraćajem, skladištenjem i vezama – 46,7 odsto.

U 2017. godini samo 17,6 odsto preduzeća u RS je plaćalo oglašavanje na internetu, odnosno reklame na pretraživačima, društvenim medijima, drugim internet stranicama i slično.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )